text

Yaakaar en Ampuku

African Diaspora Performing Arts Festival

Yaakaar en Ampuku


Stichting Untold organiseert op 22, 23 en 24 januari 2020 de derde editie van het African Diaspora Performing Arts Festival. Het interdisciplinaire festival waarbij bezoekers kennis kunnen maken met en deelnemen aan Afrikaanse kunstvormen.

Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse, Afro-Caribische en hedendaagse kunstvormen. Het thema van deze editie is: We Are Africa

Een avondprogramma met dansvoorstelling Yaakaar o.l.v. Mass Diallo waarin traditionele West-Afrikaanse dansen zoals als Coumpo, Macrou, Sorouba en Peulh te zien zijn. En de muziek- en dansvoorstelling AMPUKU van Untold. Host: Osiris Hoepel.

Yaakaar

Wie zaait zal oogsten! Dat is de betekenis van de dansgroep Dieuf Dieul die Mass Diallo samen met een groep dansers en percussionisten uit Senegal hier in Nederland heeft geformeerd. Binnen zijn voorstelling Yaakaar, staat hoop en verwachting centraal. Hoop is een emotie de een belangrijke rol heeft gespeeld binnen het slavernijverleden en kolonialisme. De choreografieën en tradities die in deze voorstelling vertoond worden hebben een krachtig en positief karakter. Ondanks het harde verleden van de zwarte bevolking is er altijd de hoop, het geloof en de glanzende glimlach. Dieuf dieul danst tijdens deze voorstelling traditionele West-Afrikaanse dansen als Coumpo, Macrou, Sorouba en Peulh. Duur: 20 minuten.

Ampuku

Ampuku gaat over de onvrijwillge reis van West-Afrikaanse volkeren naar de Nieuwe Wereld en in het bijzonder Suriname. De historische verbinding tussen Congo en Angola met Suriname staat centraal. Deze voorstelling is een co-productie tussen Untold en Black Harmony. In de voorstelling Ampuku worden twee families in het binnenland van Suriname bij elkaar gebracht ten tijde van de Trans-Atlantische slavernij. Een jong koppel wil namelijk trouwen met de toestemming van hun families. Voordat er een huwelijk plaats kan vinden moeten er rituelen worden uitgevoerd en komen er familiegeheimen boven tafel. De weg voor de liefde wordt vrijgemaakt door het ontrafelen van een geheim binnen deze familiecontext. Duur: 75 minuten.

Ampuku

Fotocredits Les Adu

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

za 23 jan 2021 20:00

  • Yaakaar en Ampuku

    Theaterzaal

    Niet beschikbaar

Dit vind je misschien ook interessant