© Deveney Cyrus

Persbericht | Seizoenstart 2023-2024

Voorstellingen die je raken, muziek die je verrast en ontroert, talkshows die nieuwe perspectieven activeren, maar ook comedy die je doet happen naar lucht; het nieuwe seizoen bij Bijlmer Parktheater is gestart! Bijlmer Klassiek, FATU en Gembertheesessies zijn weer van de partij, maar ook Izaline Calister, Javier Guzman en Gershwin Bonevacia. We nemen je mee door de highlights van de start van ons 14e seizoen.

BPTUnpacks van onze Programmamaker en curator Simone Zeefuik, trapt het seizoen op donderdag 7 september af met een (Engelse) editie die Zwarte kunst in publieke ruimte bespreekt; van sculptuur tot standbeeld. Met de Britse digitale beeldhouwer, schrijver, onderzoeker en curator Rayvenn D'Clark, Aruna Vermeulen (Rotterdam), Simone Lagrand (Parijs), Sarah Ozo-Irabor (Books&Rhymes, London), Ernestine Comvalius en Lashaawn (Amsterdam). 

Onze Nieuwe Maker Michael Wanga (ook bekend als Karpachii) is de afgelopen maanden bezig geweest met de creatie van Den Mi Wesu (8, 9, en 16 september). Een ‘deep dive’ door de wortels (Curaçao), bewegingen en verhalen die hem door de generatie heen hebben gevormd. Een performance die de Afro-Caribische origine van spirituele beleving onderzoekt en hoe ritmische uitingen dat versterken.

We brengen je muziek die je tot in je ziel raakt, met o.a. Joya Mooi op vrijdag 22 september meeneemt in op een muzikale en visuele ontdekking van identiteit, spiritualiteit, sociale cycli en het koloniale verleden. Bijlmer Klassiek opent de eerste editie van dit seizoen op zondag 1 oktober met een ode aan Surinaamse Romantiek. Bij Kaseko in concert viert Clifton Braam op woensdag 22 november met een grootse liveband de muziekstroom die o.a. Master Blaster en de Carribean Combo tot grote hoogten deed stijgen. 

Met o.a. Twelfth Night (maandag 11 september), Nu mijn borsten eraf zijn kunnen we dichter bij elkaar liggen (vrijdag 15 september) en Boys won’t be boys (zaterdag 23 september), wordt je meegenomen op reis in, om en buiten gender. FATU trapt zondag 24 september af met een HETE editie met o.a. Roue Verveer, maar cabaret heeft ook de rest van het jaar in Zuidoost een thuis: Javier Guzman (vrijdag 13 oktober), nieuw talent Rachel Jungerman (woensdag 27 september) en Victor Luis van Es (donderdag 23 november) staan garant voor een bootcamp-level training van de lachspieren. 

In het Herdenkingsjaar is er ook voldoende ruimte om ons koloniale verleden te verbinden met het heden en de toekomst. In Haar Haar (zaterdag 7 en zondag 8 oktober) volgen we een jongere die in het heden, doormiddel van vriendschap, durf, avontuur en geschiedenis, haar innerlijke en uiterlijke schoonheid ontdekt. Tijdens de voorstelling Ik zeg toch sorry (woensdag 4 oktober) wordt de verbinding tussen ons verleden en heden blootgelegd en schurend, direct en soms geestig verbeeld. Izaline Calister brengt woensdag 11 oktober geïnspireerd door Tula (leider van de slavernij revolte in 1795) haar voorouder Juliet tot leven via de persoonlijke muzikale voorstelling Tula & Juliet: “In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan." In De Plantage van Onze Voorouders (donderdag 19 oktober), bekend van de succesvolle gelijknamige podcast, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje en Peggy. De één een afstammeling van tot slaaf gemaakte, de ander van plantage-eigenaren. Met live muziek en indringend spel volgen we hoe de twee karakters proberen om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

En ouders, juffen, tantes, ooms en grootouders: we got you! Je hoeft je geen moment te vervelen met onze jeugdvoorstellingen. Mysterie met De Geheime Club (6+), muziek en dans komen samen in Kokers (3+) en podium poëzie helpt je verandering omarmen in Ping Win (3+). Allemaal in de herfstvakantie te zijn in Bijlmer Parktheater!

Noot voor redactie

Beeld beschikbaar via deze link: Persmap afbeeldingen seizoenstart 2023-2023 

Neem voor meer informatie en interviews contact op met Sharona Lautoe: pr@bijlmerparktheater.nl of via telefoonnummer 020 - 311 39 58.