Welkom bij Building A House For Inclusion. Deze werkconferentie, georganiseerd door het Bijlmer Parktheater, richt zich op representatie, inclusiviteit en intersectionaliteit binnen de Nederlandse podiumkunstensector. Ons programma omvat vier evenementen die elk een van de vier P's uit de Code Diversiteit en Inclusie belichten: Personeel, Programma, Publiek en Partners. 

Deze themadagen bieden professionals de gelegenheid om samen de uitdagingen te verkennen die onze sector op het gebied van diversiteit en inclusie nu al kent en te wachten staan. Met een mix van panels, keynotes en performances, richten we ons op praktijkcasussen en nodigen we aanwezige deelnemers uit om hun ervaringen te delen en in gesprek te gaan met experts uit het veld. Sluit je aan bij de dialoog en verdiep je in dit belangrijke onderwerp met ons.

Personeel

28 april 2022

De eerste editie van Building a House for Inclusion richt zich op het thema Personeel, gehost door Jennifer Muntslag en Mahutin Awuno. Het openingspanel kijkt terug en vooruit naar deze noodzakelijke conferentie, met sprekers Jolanda Spoel, Ernestine Comvalius, Emilie van Heydoorn en Simone Zeefuik.

Keynote speakers zijn Alida Dors en Anita Abaisa. Panel 2, De Veranderaars, bespreekt de rol van verandering op topposities in ons culturele veld, met Alida Dors, Milone Reigman, Eric de Vroedt en Saundra Williams. Panel 3 behandelt "Waarom mensen vertrekken?" en de praktische betekenis van inclusiviteit, met Anita Abaisa, Saritha Bajnath en Siela Ardjosemito-Jethoe.

Panel 4 focust op het bieden van een veilige werkplek, waarbij wordt besproken hoe onveiligheden te herkennen zijn en hoe accountability geëist kan worden, met sprekers zoals Kayleigh Boumedyan, John Aglesias, Jeanette Jager en Brian Lo Sin Sjoe.

Programma

10 november 2022

Na een succesvolle eerste editie over Personeel, staat de tweede editie volledig in het teken van Programma. Hosts Jennifer Muntslag en Mahutin Awuno. Panel 1, Trailblazers, met Paulette Smit, Maarten van Hinte en Raymi Sambo. Deze pioniers hebben blijvende veranderingen teweeggebracht in de podiumkunsten en delen inzichten over hun traject en hoe duurzame verandering in de sector kan worden gerealiseerd. Panel 2, Future of Programming, met Richard Kofi, Marjorie Boston, Katinka Enkhuizen en Lema Selah, richt zich op de uitdagende keuzes waar programmamakers, curatoren en programmeurs voor staan. Performance by Michline Plukker. Panel 3, Access: theatre for every body, met Ayşegül Karaca, Deborah Stolk, Joop Oonk en Nikki Manuputty, pleit voor toegankelijkheid in een sector die hier vaak in tekortschiet. Het laatste panel, Flip the script, met Samora Bergtop, Djuwa Mroivili, Ayra Kip, Otmar Watson onderzoekt het opnieuw vormgeven van de podiumkunsten en de mogelijkheid om energie te steken in alternatieve circuits en netwerken.

Publiek

2 maart 2023

De editie richt zich op het centraal stellen van het Publiek. Theatermakers en professionals uit de culturele sector komen samen om te bespreken hoe ze effectief kunnen communiceren, schrijven, verbinden en samenwerken met of voor hun publiek. Hosts van de dag zijn Mahutin Awunou en Houda Bibouda. Het programma omvat verschillende panels en keynotes. Panel 1, Hokjes Vinken: Diversiteit in de Etalage, Maar Niet in de Organisatie, met Astrid Rose, Nyanga Weder en Kimberley Piqué brengen we MarCom-medewerkers van diverse podia en gezelschappen samen om te praten over diversiteit in publiciteitsmaterialen en uitingen. Panel 2, getiteld Inhouse Community als Connectie Met, met Orville Breeveld, Gregory Jozefzoon, Perle Miangue en Carole van Ditzhuyzen, verkent de rol van de inhouse community binnen organisaties en of deze daadwerkelijk betekenisvol is voor de bredere gemeenschap buiten het theater. Panel 3, Recenseren: Niet Weten, Toch Oordelen met Simone Zeefuik, Devika Chotoe en Marijn Lems, onderzoekt het huidige recensentenlandschap en het gebrek aan diverse perspectieven, en bespreekt welke inspanningen worden geleverd om redacties inclusiever te maken. Het laatste panel, Theater Met Twee Voeten in de Maatschappij, met Nacor Martina, Alice Pons en Chokri Ben Chikha, bekijkt hoe theatermakers publiek en samenleving als inspiratiebron kunnen gebruiken. Het focust op de impact van deze vorm van theatermaken op de deelnemers, het publiek en de makers zelf.

Partners

11 mei 2023

De laatste editie van Partners werd gehost door Stacey Esajas en Mahutin Awuno. Siela Ardjosemito-Jethoe gaf een keynote over het Gelijkwaardigheidsprincipe in Partnerschap. Panel 1 Transformeren doe je samen met Yassine Boussaid, Marisa Monsanto, Virgill Olivira en Martin van Engel, gevolgd door een keynote van Noor Sloterdijk over de Code Diversiteit en Inclusie. Panel 2 Nieuwe directeuren in oude organisaties met Eve Hopkins, Jörgen Tjon A Fong, Clayde Menso en Anthony Heidweiler. In de break-out rooms werden inzichten gedeeld en actieplannen besproken.

Foto's

Fotografie ©Jean van Lingen.