Een Meeslepende Reis door De Nederlandse Cocaïnefabriek

Titus van het Jongerenpanel ging naar de voorstelling ‘De Nederlandse Cocaïnefabriek’ en schreef over zijn ervaring.


"Ik had het genoegen om de voorlopig laatste voorstelling van De Nederlandse Cocaïnefabriek mee te maken in het Bijlmer Parktheater. Zoals je al aan mijn toon kan horen, vond ik het een zeer leuke voorstelling. Maar wat maakt deze voorstelling nu zo leuk?

Het avontuur begint al tijdens de pre-show, waar je samen met een groep dilemma’s rondom de cocaïnefabriek gaat oplossen. Dit vond ik eerst best random, maar achteraf zag ik dat dit een briljant concept was. Je leert hiermee namelijk de context van de voorstelling kennen en voel je direct betrokken. Eenmaal in de gegamificeerde hoofdvoorstelling, kreeg ik te maken met veel emoties. Het toneelstuk volgt het verhaal van de coke-verkoper Lucien, waarin spanning, verdriet en grappige situaties voorkomen. Hier komt nog het competitieve gevoel bij, aangezien je tijdens de voorstelling een spel speelt tegen de andere teams, waarbij je zoveel mogelijk winst wil maken als een coke-verkoper. Ik heb zelf nog nooit een voorstelling meegemaakt waarbij deze elementen in zo’n goede mix samen kwamen en vond het dus heel verfrissend.

Desondanks vond ik de live muziek toch het sterkste punt van de show. Deze werd gespeeld op muziekinstrumenten die speciaal voor dit stuk gemaakt zijn. Pvc-buizen, een reageerbuismixer, een halve berentrap tot een aanrecht en pollepels werden gebruikt om muziek te creëren. De muziek van deze bijna-geïmproviseerde instrumenten was zowel bizar om naar te kijken als leuk om naar te luisteren.

Al met al heb ik genoten van de voorstelling en geef ik deze persoonlijk een 9 of 10. Het enige wat het voor mij weerhoudt van de 10, is dat de voorstelling op sommige momenten wat langzaam ging naar mijn beleving. Dat nam gelukkig niet te veel weg van het gehele stuk. Deze voorstelling is zeker een aanrader om te bekijken in de volgende iteratie!"