©Lowiegraphy

‘Dan Maar Alleen’ van nieuwe maker Cheyenne Toney in première bij Bijlmer Parktheater

Cheyenne Toney is nieuwe maker binnen het Hoge Ogen traject, muzikant en woordkunstenaar. In het Hoge Ogen traject krijgen nieuwe makers de kans om samen met een team professionals uit verschillende gebieden te bouwen aan een eigen voorstelling. Haar eerste solovoorstelling gaat 12 april in première bij Bijlmer Parktheater. In ‘Dan Maar Alleen’ deelt ze middels muziek, zang en spoken word haar reflecties op eenzaamheid, zelfstandigheid en eigen identiteit. “Stilte is pijnlijk als muziek je ‘constant companion’ is. Mijn eenzaamheid accepteer ik en genees ik via mijn muziek.”

Als onderdeel van een muzikale familie is Cheyenne gewend om te creëren met anderen. Begin 2023 besloten zij en haar broer dat het tijd was voor hun eigen pad. Dit was vooral een confrontatie met haarzelf:

“Mijn broer was en zal er altijd zijn voor me zijn. Maar het was tijd om te zien wat ik zelf kan. Al was dit onverwacht en plotseling, ik geloof dat tegenslag kans biedt om te reflecteren en te groeien en dat is precies wat ik gedaan hebt.”

In haar maakproces heeft Cheyenne eenzaamheid en alleen zijn in de ogen aan gekeken. “De split met mijn broer voelde als een heartbreak. Ik was boos en wilde het helemaal niet alleen doen. Langzaam kwam er acceptatie en ook enorme dankbaarheid: de vrijheid om mijn kant van het verhaal te vertellen. Van zusje en ‘dochter van’ naar volwassen maker. Zelf vallen, zelf opstaan en een eigen team samen stellen.” 
Alleen schrijven was niet gemakkelijk. Ze kwam erachter dat maken in totale eenzaamheid een grenzeloosheid ontsluit die haar niet dient. Het proces stelde dus, naast groeiende zelfstandigheid, ook mooie vragen over de verhouding tussen autonomie en steun: “In totale eenzaamheid ga ik door totdat mijn tank leeg is. Mijn eigenheid behouden terwijl ik wél een sparringspartner heb om mee te sparren, door gezien te worden en feedback van te ontvangen lukt me veel beter.” 

Muziek is een familielid, een entiteit die haar gezelschap houd in vele vormen: als spiegel, inspiratie, troost, uitlaatklep. Wanneer ben je echt alleen en ben je alleen als je muziek hebt om je gezelschap te houden? Muziek hielp haar ook door deze periode heen, zoals het dat al haar leven doet. In haar voorstelling worden we deelgenoot van deze bijzondere relatie in al haar vormen (akoestisch, zang, ritme, soundscape en spoken word) en hoe deze haar kracht geeft en terug op haar benen hielp. Cheyenne: “Het ‘Dan Maar Alleen’ doen heeft me uitgenodigd om mijn identiteit buiten mijn familie te ontdekken. Ik maakte keuzes zonder compromissen, vind de humor in drama, maak kennis met een volwassenere en meer eigen versie van mezelf. “ 

Speeldata

Dan Maar Alleen is Cheyenne’s hart op het podium, maar vraagt het publiek om ook op hun eigen relatie met eenzaamheid, support, identiteit en kwetsbaarheid te reflecteren. Op 12 april ging Dan Maar Alleen in première bij het Bijlmer Parktheater. Binnenkort start haar tour 2023-2024. Bekijk hier de speeldata:

2023

AMSTERDAM

WO 18 OKT BIJLMER PARKTHEATER

ROTTERDAM

VR 10 NOV STUDIO DE BAKKERIJ

ZA 9 DEC THEATER ZUIDPLEIN

DEN HAAG

DO 14 DEC HET NATIONALE THEATER 

 

2024

AMSTERDAM

WO 17 JAN THEATER BELLEVUE

DI 16 JAN THEATER BELLEVUE

ZA 10 FEB PODIUM MOZAÏEK

Z0 11 FEB PODIUM MOZAÏEK

Hoge Ogen

In het Hoge Ogen traject biedt Bijlmer Parktheater ondersteuning aan nieuwe makers in hun ontwikkelingsproces: het zoeken naar hun eigen identiteit, het ontdekken van verhaalstijlen, drijfveren en op welk manier zij hun culturele achtergrond in de voorstelling kunnen verwerken. Zo bood het traject Cheyenne nieuwe mogelijkheden om haar verhaal te vertellen. “Ik kan mijn verhaal anders vertellen dan een videoclip, concert of tijdens een recording. Theater geeft zoveel kansen om mijn verhaal puurder, rauwer, eerlijker en meer ‘op de huid’ te vertellen terwijl ik de curator van mijn eigen sprookje ben als volwassen vrouw. 

Noot voor redactie

Beeld beschikbaar via deze link: Persmap Hoge Ogen 2023 - Cheyenne 'Toney' Herdigein

Neem voor meer informatie en interviews contact op met Sharona Lautoe via pr@bijlmerparktheater.nl of via telefoonnummer 020 - 311 39 58.