Marion Visser over Jeugdtheater bij BPT: “Even aan de realiteit ontsnappen, zonder deze uit het oog te verliezen”.

Wellicht ben je haar wel eens tegengekomen; Marion Visser. Haar stralende lach is soms achter de lens verscholen (Marion is ook professioneel (theater)-fotograaf), maar tijdens jeugd- en educatie voorstellingen is haar oplettende blik en zorgzame aanwezigheid inmiddels onderdeel van het meubilair. Want Marion werkt al sinds 2009 (yes, ons opgerichtingsjaar) bij Bijlmer Parktheater. Eerst als Programmeur Educatie en sinds begin 2020 als Programmeur Jeugd. Ook wij van de redactie zijn nieuwsgierig naar hoe ze elk seizoen weer de tofste voorstellingen programmeert. 

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Ik mag het beste van het beste jeugdtheater uitkiezen voor ons theater, en kies daarbij ook nadrukkelijk voor wat bij ons als intercultureel theater in Zuidoost past en wat onze doelgroep aanspreekt en representeert. Daarvoor zie ik heel veel voorstellingen en previews op presentatiedagen van gezelschappen. 

Wat zijn de ingrediënten voor een goede jeugdvoorstelling?

Een goede jeugdvoorstelling neemt kinderen en ouders mee in meerdere lijnen, met andere woorden bestaat uit verschillende lagen. Ook prikkelt hij de fantasie dusdanig dat je echt even uit de realiteit kunt ontsnappen zonder die uit het oog te verliezen. Er zit altijd een boodschap in die aan de realiteit refereert. Dat alles mooi vormgegeven, zodat het beeld helpt de inhoud aan te laten komen.

Wat is jouw visie geweest voor de programmering Jeugd voor dit voorjaar?  

Woorden als stoer, lief en grappig komen in me op. Ik zoek naar verbeeldingsrijk materiaal, verhalen die tegelijk grappig en inhoudelijk zijn. Ook is zorgen dat alle verschillende leeftijdsgroepen aan bod komen altijd een belangrijk criterium. Zo is er vanaf 2 plus altijd iets moois te beleven!

Welke voorstellingen kijk jij naar uit de komende maanden?  

ik kijk uit naar Doe eens Lief van MAAS theater en dans (zondag 28 januari) , bijzonder is dat er live digitaal beeld wordt gecreëerd. Het Mooiste Blauw van Studio Figur (zondag 10 maart) vindt plaats in een knusse tent die op het toneel wordt opgebouwd en waar op de wanden bewegende beelden worden geprojecteerd. Daarbij zijn er nog prachtige poppen te zien.  

Welke voorstelling verdient wat jou betreft wat extra tijd in de spotlight en waarom?

Pech van George en Eran Producties (voorjaarsvakantie, maandag 19 februari) gaat over de scheiding tussen arm en rijk, wat op een creatieve manier wordt verbeeld. Een thema dat belangrijk is om aandacht aan te besteden denk ik.

Wist je dat…?

  • Ook scholen in grote getale naar voorstellingen komen die we onder schooltijd programmeren. Die kennismaking is belangrijk omdat veel kinderen van huis uit niet snel naar theater gaan. Juist de live ervaring is zo anders dat de vele digitale schermen waar we tegenwoordig mee leven.  
  • Sinds kort ben ik onderdeel van de landelijke Krekel Jury, wat betekent dat ik nog meer voorstellingen zie en samen met collega’s uit het hele land een selectie maak van de allergrootste toppers op gebied van jeugdtheater. 
  • Mijn passie voor theater kent nog een andere vorm: scene fotografie. Sinds 10 jaar hou ik me bezig met fotografie en dat heeft de laatste jaren geleid een mooie reeks opdrachten, ook uit het jeugdtheaterveld. Heel fijn om te doen!