© Tamira Koeiman

Desirée

RIGHTABOUTNOW INC
 • wo 16 okt
  20:00 - 21:15
  Theaterzaal
 • do 17 okt
  20:00 - 21:15
  Theaterzaal
 • vr 18 okt
  20:00 - 21:45
  Theaterzaal
 • za 19 okt
  20:00 - 21:15
  Theaterzaal
 • Exclusief online transactiekosten €1,50

Desirée gaat over een gemarginaliseerde jonge zwarte vrouw die vastzit in een matrix van misbruik, uitsluiting en institutioneel racisme. Terwijl ze worstelt met haar demonen en haar mentale gesteldheid zakt ze langzaam weg in een droomwereld tussen realiteit, waanzin en hoop. De voorstelling betreft een solo, gespeeld door Ritzah Statia (winnares Best of Fringe 2021 met Kibra Silensio).

De theatervoorstelling is geïnspireerd door een verhaal dat in 1980 in de krant in de New York Times verscheen over een jonge moeder die haar baby vermoordde, omdat ze ervan overtuigd was dat de baby door de duivel bezeten werd. Het artikel werd het uitgangspunt voor een gevoelige theatermonoloog, geschreven door Norman de Palm en Felix de Rooy eveneens in 1980, genaamd Desirée. Het aangrijpende verhaal van Desirée heeft anno nu niets aan urgentie en zeggingskracht ingeboet. Veel jonge mensen kampen steeds meer met mentale problemen, depressie, armoede, schaamte en taboes. 

Desirée betekende de internationale doorbraak van Felix de Rooy en Norman de Palm. Beide uit Curaçao en studerende aan de New York University of the Arts. In 1983 vestigde de Palm en de Rooij zich met hun stichting Illushion Kosmiko/ Cosmic Illusion in Nederland waar ze samen met het theatergezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) van de Amerikaanse regisseur Rufus Collins en de Surinaamse regisseur Henk Tjon als pioniers van het professionele zwarte theater die het Nederlandse theaterlandschap voorgoed veranderden.

Desirée opnieuw in productie

RIGHTABOUTNOW INC. zal Desirée als repertoire opnieuw in productie brengen. In regie van Marjorie Boston, gespeeld door Ritzah Statia van o.a. Kibra Silensio (winnaar Best of Fringe 2021) & The Story of Travis (nominatie Theater Festival 2023), waarvoor Ritzah is genomineerd voor de toneelprijs, de Colombina 2023. 
Steeds meer jonge mensen kampen met mentale problemen, depressies, bipolaire stoornis, schaamte, armoede, misbruik en taboes. Het aangrijpende verhaal van Desirée uit 1980, heeft anno nu niets aan urgentie en zeggingskracht ingeboet.

Overzichtstentoonstelling

Van 22 april t/m 3 september 2023 is de overzichtstentoonstelling Apocalypse van Felix de Rooy’s oeuvre als kunstenaar en curator te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. In het kader hiervan is de productie Desirée i.s.m. het Stedelijk Museum en Charl Landvreugd.

 

 

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door MARJORIE BOSTON en MAARTEN VAN HINTE, brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater.

Als ‘Centre fort the urban arts’ in Amsterdam gelooft zij in DIVERSITEIT als de krachtigste bron van culturele vernieuwing, sociale ontwikkeling en artistieke innovatie is. RIGHTABOUTNOWINC.COM 

Credits, cast & crew

Script Felix de Rooy en Norman de Palm, Maarten van Hinte (scriptbewerking) / Regie Marjorie Boston / Spel Ritzah Statia / Dramaturgie Maarten van Hinte / Foto campagnebeeld Tamira Koeiman