© Bart Grietens en Hollandse Meesters

Anton de Kom, mijn vader

Raymi Sambo Maakt
Met gratis inleiding op 3 mei – Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks
  • za 3 mei
    19:00 - 19:30
    Gratis inleiding – Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks
    Studiozaal 1
    gratis
  • za 3 mei
    20:00 - 21:00
    Theaterzaal
  • zo 4 mei
    14:00 - 14:30
    Gratis inleiding – Guno Jones
    Studiozaal 1
    gratis
  • zo 4 mei
    15:00 - 16:00
    Première
    Theaterzaal
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

Gratis inleiding – toegankelijk voor iedereen:

Za 3 mei: inleiding door Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks over de hernoeming van het Anton de Komplein, hun tijd bij LOSON en het belang van deze historische plek.

Zo 4 mei: inleiding door professor Guno Jones over enkele hoofdlijnen van het denken en activisme van Anton de Kom.

Hoe ver reikt de invloed van familie? En kun je zelf kiezen wie je familie is?

In Anton de Kom, mijn vader neemt Doris, een gepassioneerde bevolkingsonderzoeker, je mee op een reis die begint met een lezing in een theater, maar al snel verandert in een diep persoonlijk verhaal. Als adoptiekind uit Suriname worstelt Doris met haar identiteit. Haar Nederlandse ouders voelden als een puzzelstukje dat niet helemaal past. Het verlangen om te begrijpen wie ze echt is, drijft haar weg van haar adoptieouders, richting haar roots.

Tijdens haar zoektocht ontdekt ze het verhaal van Anton de Kom, de legendarische Surinaamse verzetsheld die vocht tegen koloniale onderdrukking. Zijn strijd raakt een snaar diep van binnen. Hoe meer ze zich in zijn leven verdiept, hoe meer ze gelijkenissen ziet met haar eigen worstelingen. Wat begint als een zoektocht naar identiteit, wordt een aangrijpende ontmoeting met een man die voelt als de vader waar ze altijd naar zocht.

Anton de Kom, mijn vader is een ontroerende en inspirerende voorstelling over strijd en verbondenheid vanuit de vraag: “Bij wie ben je thuis?”

Programma

Inleiding: Ons Anton de Komplein op 3 mei

19:00 - 19:30 uur inleiding door Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks in studio 1.

20:00 - 21:00 uur voorstelling in de theaterzaal.

Inleiding: lezing Guno Jones op 4 mei

14:00 - 14:30 uur inleiding door Guno Jones in studio 1.

15:00 - 16:00 uur voorstelling in de theaterzaal.

Het contextprogramma is inbegrepen in de ticketprijs. 

 

Gratis inleiding – toegankelijk voor iedereen:

Za 3 mei - Ons Anton de Komplein

We duiken opnieuw in het gedachtengoed van Anton de Kom, dit keer onder leiding van Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks. Samen blikken zij terug op de hernoeming van het Anton de Komplein, hun tijd bij LOSON en het werk dat voorafging aan het realiseren van een plein dat zijn naam draagt in de Bijlmer.

Zo 4 mei - het denken en activisme van Anton de Kom

Guno Jones schetst in zijn lezing enkele hoofdlijnen van het denken en activisme van Anton de Kom. Er zijn maar weinig mensen zo moedig als de schrijver, activist en verzetsstrijder Anton de Kom (1898-1945), zegt antropoloog Guno Jones. In Suriname kwam de Kom in opstand tegen de Nederlandse kolonisator, in Nederland tegen de Duitse bezetter. Hij stierf, nog maar 47 jaar oud, gedurende WOII in concentratiekamp Sandbostel. “Activisme heeft soms een hoge prijs,” zegt Jones. “Ik zou graag willen dat mensen zich dat realiseren.”

Professor Guno Jones bekleedt De Anton de Kom leerstoel aan VU Amsterdam. Deze leerstoel onderzoekt de geschiedenis van kolonialisme en slavernij en hun sociale, culturele en juridische doorwerking in het heden. Leerstoelhouder Guno Jones heeft zich in zijn werk beziggehouden met uiteenlopende onderwerpen van deze leeropdracht.


De inleidingen zijn gratis en toegankelijk voor zowel bezoekers van de voorstelling Antom de Kom, mijn vader als voor andere geïnteresseerden. Is de voorstelling nog niet uitverkocht? Dan kun je tijdens de inleiding bij onze kassa een kaartje kopen.

Credits, cast & crew

Spel Urmie Plein / Muziek Walter Muringen / Regie Raymi Sambo / Tekst Erik Snel, Raymi Sambo / Met dank aan Stichting Anton de Kom, Noraly Beyer, Stichting Julius Leeft