ODO

Wensley Piqué & ROSE stories
  • vr 8 nov
    20:00 - 21:00
    Theaterzaal
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

Verbonden door de kracht van de natuur.

In ODO verbeeldt Wensley Piqué met maquettes, overheadprojector, zandkunst, live-cinema en indringende soundscapes zijn kennismaking met een gemeenschap diep in het binnenland van Suriname.

In de Amazone leven deze mensen niet alleen in de natuur, maar vooral ook mét de natuur. De gemeenschappen putten uit de krachten van het oerwoud en hebben er een diepe connectie mee. Ze luisteren naar hun levensgidsen: de 'spirits' van hun voorouders. En geloven dat alles voortkomt uit één enkele energetische bron die alles met elkaar verbindt. Om deze diepgaande verbintenis te ervaren, vertrok Wensley naar het dorp Pikin Slee op Saramaccaans grondgebied.

Op het toneel schetst Wensley samen met Damani Leidsman (Mushroom Mosis) en Ava Meijer op een gefragmenteerde manier de historische context van deze gemeenschappen: de trans-Atlantische slavernij, de ontvoeringen uit Afrika, de ontsnappingen, verzet en hun immense veerkracht.

De beelden die Wensley creëert, worden live gefilmd en op verschillende manieren geprojecteerd: over het lichaam van de performer, het publiek, op objecten en muren. Het gebruik van schaduwspel, verschillende lichtbronnen en soundscapes versterken deze ervaring en slaan een brug tussen het tastbare en het ongrijpbare.

Wensley Piqué creëerde eerder het door pers en publiek geprezen Granm’ma, een eerbetoon aan zijn oma in de vorm van een poppenspel. Als maker gebruikt hij zijn eigen ervaring om het verhaal van zijn cultuur en de Afrikaanse diaspora te vertellen, waarbij poppenspel een van zijn belangrijkste disciplines is. 

Credits, cast & crew

Regie, spel Wensley Piqué  / Zang, spel Damani Leidsman (Mushroom Mosis) / Film Ava Meijer / tekst Emma Lesuis, Tolin Alexander voice-over Manoushka Zeegelaar Breeveld compositie Marlon Penn decor Eddy van der Laan, Yannick Verweij lichtontwerp Bernd Wouthuysen dramaturgie Javier López Piñón techniek Maarten Hietbrink productie Annelies Hendrikse, Channa Begbie, Ann Hermelijn met dank aan Gert van der Vijver, Hotel Modern ODO is een co-productie van ROSE stories, Theater Bellevue, Theater a/d Rijn (aangesloten bij De Nieuwe Oost)