Lennox

Coproductie RIGHTABOUTNOW INC. met De Nationale Opera
Coproductie RIGHTABOUTNOW INC. met De Nationale Opera

Lennox en de gouden sikkel is een jeugd hip hop opera naar het gelijknamige prijswinnende kinderboek van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak. Een spannende en avontuurlijke voorstelling met compositie van BNNY HUNNA over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

“Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk. Daar was hij nu wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit.”

Lennox is elf jaar oud. Hij weet dat zijn vader lijdt aan een mysterieuze ziekte. Als hij op weg is naar het Onzichtbare Ziekenhuis en ontdekt dat zijn vader zijn geluksketting is vergeten, met een hanger in de vorm van een gouden sikkel, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya op zoek te gaan naar het Onzichtbare ziekenhuis waar zijn vader die dag een afspraak heeft. Maar als hij na zijn wonderlijke zoektocht daar eenmaal aankomt, blijkt Lennox de hanger onderweg verloren te zijn.

Prijswinnende kinderboek Lennox en de gouden sikkel

Voor het oorspronkelijke boek ontving schrijfster Zindzi Zevenbergen in 2022 de Zilveren Griffel; illustratoren Hedy Tjin en Brian Elstak wonnen het Zilveren Penseel. Hun beweeglijke illustraties zijn een grote inspiratiebron voor de look en feel van deze voorstelling. 

Over de Bnnyhunna en RIGHTABOUTNOW.INC

Multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna (Benjamin Ankomah) schrijft met Lennox zijn eerste opera. Voor zijn muziek op het snijpunt van jazz, gospel, afro en hiphop, ontving hij in 2023 de Buma Music In Media Award. Voor de compositie van Lennox werkt Bnnyhunna samen met Neo Muyanga, de componist van Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde.

De Nationale Opera werkt al enige jaren samen met RIGHTABOUTNOW INC., onder meer voor de jaarlijkse viering van Club RIGHTABOUTNOW x Keti Koti. Lennox wordt de eerste volledige voorstelling als gezamenlijke coproductie.

Maarten van Hinte (Toneelschrijfprijs kinderboek 2023) bewerkt het boek tot een opera Libretto, Benjamin Ankomah (a.k.a. Bnnyhunna) componeert de muziek, Marjorie Boston voert de regie op dit bijzonder project. Boston en van Hinte, Nederlandse pioniers van het hiphoptheater waren ook verantwoordelijk voor de succesvolle toneelbewerking van TORI, een ander kinderboek van Brian Elstak. Lennox en de Gouden Sikkel zijn in samenwerking met IXL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte. 

Credits, cast & crew

regie Marjorie Boston / tekst/libretto Maarten van Hinte (winnaar Toneelschrijfprijs 2023) / compositie muziek Benjamin Ankomah a.k.a. Bnnyhunna / begeleiding compositie Neo Muyanga / kostuum Iris Elstrodt / decorontwerp John Lippens, Koen Jantzen ism Marjorie Boston / scenografie Marjorie Boston / dramaturgie Wout van Tongeren. Een coproductie met De Nationale Opera.