Julidans 2024: Dansmakers Gregory & Rohiet met een Missie

Tijdens Julidans 2024 presenteren Gregory 'Shaggy' Albertzoon en Rohiet Tjon Poen Gie een unieke double bill, YEYE en INGI, waarin ze de erfenis van het koloniale verleden en de afschaffing van de slavernij door middel van dans verkennen en belichten.

Gregory 'Shaggy' Albertzoon en Rohiet Tjon Poen Gie zijn twee dansmakers die zich laten inspireren door de erfenis van het koloniale verleden en de afschaffing van de slavernij. Hun samenwerking is verbonden aan de afsluiting van het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing van de slavernij, wat resulteert in een double bill: YEYE en INGI.

INGI, gecreëerd door Gregory Albertzoon en drie andere performers, belicht de diepgaande impact van de slavernij op de Caribische gemeenschap en verkent de kracht van veerkracht en herstel. Het stuk wordt bijgestaan door artistiek directeur Jolanda Spoel van Bijlmer Parktheater (producent) als begeleiding. Producent Bijlmer Parktheater.

YEYE, een choreografie van Rohiet Tjon Poen Gie, brengt de ritmes en bewegingen van de Afro-Caribische cultuur tot leven. Met dansers Ibrah Silas Jackson Kakande en Rohiet zelf, onderzoekt het stuk de spirituele en culturele rijkdom van de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Beide voorstellingen zijn elk maximaal 30 minuten. Hoewel de première tijdens Julidans op 4 juli plaatsvindt, zijn er nog twee andere speelbeurten gepland in de toekomst.

Deze unieke samenwerking tussen de twee makers belooft een boeiende en betoverende ervaring te bieden, doordrenkt met diepgaande culturele betekenis en artistieke expressie.

Hieronder vind je het programma in Bijlmer Parktheater. 

Julidans 2024

Over Julidans - INTERNATIONAL FESTIVAL FOR CONTEMPORARY DANCE

Something is boiling

Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Dat deze wereld op dit moment onzeker en wankel is maakt ons des te meer bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons ook tot reflectie over hoe we met elkaar en onze omgeving willen omgaan. Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we de krachten bundelen en zoeken naar alternatieven?

Samen met danskunstenaars uit de hele wereld wil Julidans een bijdrage leveren aan anders kijken, omdat we geloven dat kunst, en zeker de niet-talige dans, ons in staat stelt om dat te kunnen doen en mee te voelen en te denken met de ander. Wij geloven dat de scheppende kracht van de mens het uiteindelijk altijd zal winnen van de destructieve machten. Met het kwetsbare, creatieve en krachtige lichaam als instrument dat we met onze medemensen wereldwijd gemeen hebben, is dans bij uitstek de discipline die de condition humaine kan verbeelden, die ons kan verbinden, die hoop en troost kan geven.

Ga voor het volledige programma naar www.julidans.nl