©Bart Grietens

Een Kleine Anatomie

De Dansers

Een Kleine Anatomie is een reis door het lichaam, inclusief de fysieke sensaties en emoties. Met livemuziek en dans laten de vier performers zien – en voelen – dat onze lichamen allemaal verschillend zijn. Soms passen ze perfect in elkaar, soms zit er net een grote teen in de weg.

Mijn armen zijn langer dan de jouwe, dus ik kan jou van verder weg aanraken. Jij hebt hele kleine vingers om snel mijn veters los te friemelen. Jouw mond is het grootst, daar past een hele boterham in. Jouw hoofd is zo klein, dat het helemaal in mijn oksel kan verdwijnen. En hoe zit dat eigenlijk van binnen? Is mijn honger groter dan de jouwe? Wie moet het nodigst plassen? En als vrolijkheid een kleur zou hebben, is die dan bij iedereen anders?

In Een Kleine Anatomie brengen vier spelers het lichaam in kaart en leren ze het beter kennen. Met dans en live muziek maken ze een reis langs alle ledematen, sensaties en gevoelens die bij het lichaam horen. In het begin gaat dat nog braaf, maar al snel kruipt de speelse ontdekkingsdrang erin. De voeten vliegen van de vloer, de duimen dansen alle kanten op en de spelers klimmen op elkaars schouders. Ook de stem doet mee: er wordt gezongen, gegromd, geniest en af en toe wat gepraat. Samen met het publiek ontdekken de spelers dat onze lichamen allemaal verschillend zijn. Soms passen ze perfect in elkaar, soms zit er net een grote teen in de weg.

Duur: 45 minuten

Over De Dansers

De Dansers. Een bewegelijke band van dansers en muzikanten vanuit Utrecht onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze staan bekend om ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van energieke moderne dans en livemuziek. Voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Ze schudden los wat vast zit of verstillen daar waar aandacht nodig is.

De Dansers wil inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding, juist in een samenleving waarin  steeds meer op schermpjes leven. Ze maken werk dat de levensdrift van kinderen aanspreekt en bij volwassenen vergeten verlangens naar overgave en lijfelijkheid opnieuw aanwakkert.

Choreograaf Josephine van Rheenen

Josephine (1988) volgde de opleiding Docent Dans aan de Theaterschool Amsterdam en begon tijdens haar studie als danseres bij De Dansers. Na vijf jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. de gezelschappen De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 samen met Guy Corneille, Wies Merkx op als artistieke leiding van De Dansers. Sindsdien maakt zij voor De Dansers eigen werk voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Openheid, overgave en interactie zijn kernwoorden in haar werk.

Credits, cast & crew

Choreografie Josephine van Rheenen i.s.m. de spelers / Live muziek en compositie Hans Vermunt /  Performers Anna Bentivegna, Arturo Vargas, Hans Vermunt, Maxime Smeets / Dramaturgie Moniek Merkx / Artistiek advies Guy Corneille / Lichtontwerp Tim van ‘t Hof / Naar een idee van Anna Bentivegna / Techniek Chieljan van der Hoek, Samia te Nuijl / Productie Danae Bos / Zakelijk leiding Miriam Gilissen / Educatie Sanne Wichman / Marketing en publiciteit Lizzy Schreijer / Acquisitie Frontaal Theaterbureau Artwork 75B / Met dank aan Yoko Haveman, Timme Afschrift