Afrovibes X Bijlmer Parktheater

Afrovibes festival
Triple Bill, filmvertoning & artist talks
  • za 14 okt
    19:30 - 23:00
    ARTIST TALKS, SPOKEN WORD & AFTERPARTY
    Foyer
  • za 14 okt
    19:45 - 22:05
    TRIPLE BILL: COMMUNITY BOLERO, MOVING BEYOND & SBONDABA DANCE COMP
    Theaterzaal
  • za 14 okt
    20:30 - 21:20
    FILMVERTONING: FACE TO FACE
    Studiozaal 1

Afrovibes Festival verbindt het Nederlandse publiek met excellente Afrikaanse makers/gezelschappen en met het Afrikaanse diasporische kunst van de hoogste kwaliteit. Het festival onderscheidt zich bovenal als een festival dat kunstenaars samenbrengt die naast het maken van kunst ook inspelen op hun sociale en politieke omgeving, of het nu gaat om sociale rechtvaardigheidskwesties, de dreiging van klimaatverandering of dat gaat over steden in ontwikkeling op het Afrikaanse continent.

Triple Bill: Community Bolero, Moving beyond & Sbondaba dance company

THEATERZAAL

Community Bolero | Choreografie: Jay Pather | South Africa/Nederland 
Aanvang 19:45 uur - Duur: 20 min

Choreograaf Jay Pather maakt in het verlengde van de East African Bolero - een community Bolero met jonge dansers en danscollectieven in de diaspora uit Amsterdam en Rotterdam. Deze Bolero wordt gemaakt in de weken voorafgaand aan het festival.
Jay Pather maakt een korte uitvoering van de klassieke Bolero. Deze Community Bolero verwijst evenals de Bolero uit Rwanda naar saamhorigheid, de kracht van (Afrikaanse) spiritualiteit en naar de geschiedenis van ons slavernijverleden en de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Deze Community Bolero wordt opgevoerd tijdens het festival in Amsterdam (Zuidoost) en Rotterdam. Hiermee koppelen we een deel van het programma met de lokale gemeenschap en betrekken lokale dansers / deelnemers uit de community bij de programmering en maken hen onderdeel van het maken van nieuw werk.
Première op Afrovibes festival

Afrovibes artists in residency - Moving Beyond: Bro! | Choreografie Alioune Diagne & Regie Joris Buizer | Nederland, Senegal
Aanvang: 20:30 - Duur: 25 min

Joris Buizer is een jonge Utrechtse maker afstudeert theatermaker. Als maker brengt hij hiphop en theater samen. Hierbij is hij vooral geïnteresseerd in het culturele fundament van de hiphop cultuur. Hij vindt dat er altijd een mens op het podium moet staan die in zijn ziel gekeken kan worden. Alioune Diagne is danser, choreograaf en beeldend kunstenaar. Hij is geboren en getogen in Senegal. Hij heeft dansen geleerd door te dansen met vrienden in de straten van mijn geboorteplaats Saint-Louis Senegal. Het mixen van culturen, vormen en talen is zijn leidraad als dansmaker en kunstenaar. Voor Buizer en Diagne betekent Bro! meer dan van dezelfde vader en moeder zijn. Broederschap is iets dat je voelt, iets onvoorwaardelijks en iets dat voelt als thuis. Het verder definiëren van broederschap is een mooi proces, omdat zij uit een culturele context komen waarin broederschap veel kan betekenen. Broederschap kun je ook ervaren met iemand die niet je broer is. ‘Bro’ is. Het is een woord dat in hedendaagse taal gebruikt wordt om ‘vriend’ te zeggen. In Bro! Gaan Buizer en Diagne deze zoektocht voeren samen met twee dansers en een muzikant. Zij dagen hun performers uit dit onderzoek met ze aan te gaan door ze te prikkelen met video, muziek en sound design

If Our Ancestors Could Speak/ SboNdaba Dance Company | Zuid Afrika | Choreografie: Sbonakaliso Ndaba en Luke De Kock 
Aanvang: 21.15 uur - Duur: 50 min

Water, that surrounds us at the tip of Africa, still serves as the source for cleansing and healing of our spirit, reviving our dignity and our will to live again.

SboNdaba Dance wordt artistiek geleid door de award-winning choreograaf Sbonakaliso Ndaba. In If our Ancestors could speak verkennen de dansers van SboNdaba Dance Company uit Zuid-Afrika de geschiedenis van de oudste menselijke bewoners van Zuidelijk Afrika; de Khoisan. Hun verhaal begint eeuwen geleden in een tijd waarin mensen vrij konden jagen in hun eigen land. Tegen het einde van de 17e eeuw kwam het grootste deel van de Westkaap in Zuid-Afrika onder Nederlandse controle. De Khoisan werden onteigend, uitgeroeid of tot slaaf gemaakt. Ze werden gedwongen om te werken op boerderijen samen met nieuwkomers, slaven die van ver over de oceanen naar de Kaap waren vervoerd. Dit zijn de voorouders van de gemarginaliseerde mensen in Zuid-Afrika die in barre omstandigheden leven in de Cape Flats en de townships. Armoede viert nog steeds hoogtij onder hen, maar de dansers van SboNdaba Dance Company laten zien dat het veerkrachtige overlevers zijn!

Filmvertoning: Face to Face

STUDIO 1

Face to Face/ choreografie Florant Mahoukou/ Congo, 2021-2023/ duur 20 min

Op een moeilijk keerpunt in zijn persoonlijke en professionele leven keert choreograaf Florent Mahoukou terug naar de stad Pointe Noire waar voor hem alles begon met dans. Zijn geboorteland is weinig veranderd en er wordt de mensen niets geboden om uit de onzekerheid te geraken. Alleen met informele activiteiten kunnen ze overleven.

Face to Face gaat over zelfbevraging met een verlangen om het leven te begrijpen, waar vindingrijkheid grenst aan kunst. Face to Face is een combinatie van een dansfilm en een live performance. De dansfilm speelt zich af op het strand en op straat  in de stad Pointe Noir in Congo. Choreograaf en danser Florent Mahoukou danst live in dialoog met de dansfilm.

Bekijk de trailer

Trailer Face to Face: https://vimeo.com/661766654 

Programma

THEATERZAAL - TRIPLE BILL

19:45 uur Community Bolero | Choreografie: Jay Pather  | South Africa/Nederland | Duur 20 min

20:30 uur Afrovibes artists in residency - Moving Beyond: Bro! | Choreografie Alioune Diagne & Regie Joris Buizer | Nederland, Senegal | Duur 25 min

21.15 uur If Our Ancestors Could Speak/ SboNdaba Dance Company | Zuid Afrika | Choreografie: Sbonakaliso Ndaba en Luke De Kock | Duur 50 min

STUDIO - FILMVERTONING DOUBLE BILL

20:30 uur met 5 min pauze ertussen
Face to Face | choreografie Florant Mahoukou | Duur 20 min
DEUS NOS ACUDI | choreografie en performer Pak Ndjamena Mozambique | Duur 26 min 

FOYER - ARTIST TALK - CONTEXTPROGRAMMA

19:30 uur Artists Talk: Allioune Diagne, Joris Buizer
20:45 uur Artists Talk: Jay Pather
21:15 uur Artists Talk: Sbonakaliso Ndaba, NØËL
22:15 uur Afterparty

NØËL - spoken word

Een kunstenaar geboren en getogen op het prachtige eiland Curaçao. NØËL is onder meer zanger, schrijver, acteur, regisseur en ondernemer. NØËL studeert momenteel aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn liefde voor kunst en zijn nieuwsgierigheid naar zijn creativiteit begon rond de leeftijd van vier. Sindsdien werkt NØËL eraan om kunstenaar te worden. In 2017, op 18-jarige leeftijd, publiceerde NØËL zijn eerste boek, een prachtig poëzieboek getiteld Algu pa mi tera. De kunst van NØËL evolueert en groeit voortdurend. 

 

Het Afrovibes-thema van dit jaar is Liquid Traces

2023 wordt in Nederland gemarkeerd als een herdenkingsjaar, dat het einde van de slavernij in Nederland kenmerkt. Dit zet het festival in als kern voor een reeks bronnen, die het thema definiëren, zoals The Black Atlantic, de oceanen en zeeën als metafoor.

Verhalen rond kolonisatie en migratie door de eeuwen heen, brengen vaak de materialiteit van een land naar voren. Eén van de hoofdrolspelers voor deze migratie zijn echter de oceanen. Water heeft een poëtische functie om de menselijke conditie en de complexiteit van het leven in een postkoloniale wereld te begrijpen. De zee had veel te maken met de handelsroutes in het koloniaal verleden en dat is oneindig, tot aan hedendaagse migratie en naar de toekomst.

De Congolese choreograaf Faustin Linyekula schreef eens dat in de Congolese taal, de Lingala, het woord, "lobi", zowel gisteren als morgen betekent. Het is alleen de context die je vertelt of het over de toekomst of het verleden gaat. Linyekula schrijft: “De voorouders die het woord bedachten, hadden twee woorden kunnen bedenken, maar dat deden ze niet. Ze kozen hetzelfde woord voor gisteren en morgen. Het benadrukt hoe de ongeborenen verbonden zijn met de voorouders.”

Afrovibes Festival 2023 zal zowel het verleden als de toekomst met elkaar verbinden. Het gewelddadige verleden heeft haar sporen diep nagelaten in wat zich op de oceanen afspeelde, maar de oceaan is ook als kwikzilver. Het verandert en transformeert. Het festivalthema Liquid Traces laat ook de gravures zien van onverwachte allianties in een postkoloniale wereld die vruchtbaar en waardevol zijn. Het is kenmerkend dat water ook voorkomt in veel genezingsrituelen, ceremonies en praktijken in veel Afrikaanse culturen.

Credits, cast & crew

Community Bolero / choreografie Jay Pather / Afrovibes artists in residency - Moving Beyond: Bro! /  Choreografie Alioune Diagne & Regie Joris Buizer / If Our Ancestors Could Speak/ SboNdaba Dance Company | Zuid Afrika | choreografie: Sbonakaliso Ndaba en Luke De Kock  Face to Face / choreografie Florant Mahoukou / DEUS NOS ACUDI / choreografie en performer Pak Ndjamena Mozambique