Netwerk Avond: Decolonising DoQters

LHBTQI+ Health initiatief
  • do 18 apr
    18:30 - 22:00
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

Verbindende avond voor LHBTQI+ dokters, waarbij (toekomstige) dokters van kleur of uit de trans gemeenschap op de voorgrond staan.

Dit is een initiatief, georganiseerd door gepassioneerde dokters uit de regenbooggemeenschap, met behulp van een financiële bijdrage van het Bob Angelo Fonds. 

Wat wordt er bedoeld met 'Decolonising'?

'Decolonising Health' gaat over de ongelijke verhouding waarop mensen gezond zijn:Medisch onderzoek is van oudsher gedaan vóór en dóór witte hetero cisgender mannen. Hierarchie en ongelijkwaardigheid speelden eeuwenlang de sterkste rol bij wie er toegang heeft tot zorg én een gezond leven. Nog steeds is deze ongelijkwaardigheid terug te vinden in tal van elementen van zorg. Tot vandaag de dag wordt je 'kans op gezond zijn' niet alleen bepaald door de gezondheid van je lichaam, maar speelt ook je huidskleur, je gender identiteit, je seksuele orientatie, je culturele achtergrond, je sociaal-economische klasse en vele andere componenten een rol bij je kansen op een gezond leven. In the British Medical Journal (BMJ) werd recent zelfs 'voorpagina-aandacht' geschonken aan de noodzaak voor Decolonising Health & Medicine.

Wat wordt er bedoeld met 'Decolonising DoQters'?

De ongelijke verhoudingen op gezondheid hebben niet alleen impact op patienten. Ook wie er uiteindelijk toegelaten wordt tot de studie Geneeskunde heeft sterk te maken met de eerdergenoemde factoren. Vorig jaar zijn er nieuwe onderwijsvormen voor Geneeskunde ontwikkeld om jonge studenten bewust te maken van deze verschillen. Als toekomstig dokter is het belangrijk op de hoogte te zijn, zowel van de gezondheidsverschillen tussen verschillende groepen, maar ook het belang van diversiteit onder Geneeskunde studenten en artsen, en hoe iedereen, zowel arts als patient, hiervan kan profiteren

Ontdek meer

Programma

18:30 uur Deuren open

19:00 uur Welkom

19:10 uur Gender Dialogen

Gesprek tussen transcultureel psychiater Glenn Helberg en de twee toekomstig artsen Zef Faerber en Jade Hu, over beleving van gender expressie en identiteit in verschillende decenia, verschillende culturen en verschillende perspectieven.

20:00 uur Netwerk Pauze

20:10 uur The Leaky Pipeline

Mini-presentatie over waarom binnen de medische wereld er een gebrek aan diversiteit bestaat onder artsen en geneeskunde studenten, en wat wij hier zelf in kunnen betekenen. Door Camiel Welling, arts bij de transkliniek voor trans personen met een migrantenachtergrond.

20:20 uur Queer Minority Stress

Screening van de mini-docu 'Proud to be out, Stressed to be gay', met naderhand interactie met de zaal over de gevolgen van queer minderheidsstress. De mini-docu is gemaakt door Kenneth Yap, arts-seksuoloog in opleiding en supervisor van het Amsterdamse PrEP programma. 

20:40 uur Netwerk Pauze 

21:00 uur Being the 'Special' Specialist

Panelgesprek met drie artsen, Fatih Bici, Pearl Timmer en Imran Khan Marwat over hoe lastig het kan zijn als arts om ‘anders’ te zijn dan de meerderheid van de medische wereld. Wat zijn hun ervaringen tijdens opleiding en werk als arts die onderdeel is van de regenboog-gemeenschap, maar ook als arts in een wereld waar men hoofdzakelijk met witte artsen, opleiders en collega’s te maken heeft?

21:30 uur Afronding en napraten

22:00 uur Verwachte eindtijd