Stepping Stones

Orkater & Bijlmer Parktheater

We bewegen, in de hoop dat we bij elke sprong onthouden wie onze stepping stones zijn.

Na de succesvolle voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve, presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater de voorstelling Stepping Stones; het derde deel in het drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland. Waar eerder het verleden centraal stond, verkent Stepping Stones de huidige tijd. Een periode waarin de derde generatie Surinamers in Nederland geworteld is en zich staande houdt in een wereld waar het bewustzijn over racisme en de vooroordelen op basis van kleur weliswaar groeit, maar die nog steeds niet gelijkwaardig is.

Alyssia en Brian – zus en broer – hebben ieder hun eigen dromen en ambities. De weg is voor hen vrijgemaakt door de generaties voor hen. Door hun oom Orlando; rijk geworden in de modewereld als self made man en door oma Hedy, ooit zangeres van de legendarische band Stepping Stones. Alyssia en Brian zijn grootgebracht door oma Hedy. Ze bewandelen ieder hun eigen pad en grijpen de kansen die passen bij hun overtuigingen. Maar in hun zoektocht naar een succesvol leven blijkt dat zij zich niet altijd ten volle durven uit te spreken ten opzichte van hun familie en elkaar. Ze lopen rond met geheimen. Hoe overbruggen ze de stigma’s die er in de maatschappij leven, maar ook de vooroordelen die ze hebben ten aanzien van elkaar?

Live muziek is het kloppend hart van de voorstelling én van de familie in Stepping Stones. De muziek van Hedy’s band - jazz, funk, reggae en kaseko - is daarin het fundament, dat wordt aangevuld met hiphop en fusion, die elke generatie dynamisch en divers weerspiegeld. 

De pers over:

Woiski vs. Woiski: “buitengewoon geslaagde, biografische muziektheatervoorstelling” **** NRC Handelsblad

De Gliphoeve: “toegankelijk verteld stukje Nederlandse migratiegeschiedenis, met een kloppend hart” **** De Volkskrant 

Over de makers

Stepping Stones is het sluitstuk van de trilogie van Orkater en Bijlmer Parktheater. Eerdere voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waren te zien op het Nederlands Theaterfestival: Woiski vs. Woiski werd door de Wijkjury van 2018 uitgeroepen tot de beste voorstelling van het seizoen en De Gliphoeve werd geselecteerd door de toneeljury. Acteurs Michiel Blankwaart en Dionne Verwey werden voor hun rol in deze voorstellingen genomineerd voor een Arlecchino en een Colombina voor de meest indrukwekkende bijdragende rol.

Voor Stepping Stones werkt grotendeels hetzelfde artistieke team weer samen: Geert Lageveen, Maarten van Hinte, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Gery Mendes. Het schrijversteam wordt uitgebreid met het jonge multitalent Roziena Salihu. Zus en broer worden gespeeld door Romy Vreden en Fjodor Jozefzoon. 

Over Orkater

Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul. 

Credits, cast & crew

Tekst Roziena Salihu, Maarten van Hinte en Geert Lageveen / Regie Geert Lageveen / Compositie en muzikale leiding Gery Mendes / Spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Fjodor Jozefzoon, Gery Mendes, Romy Vreden / Muziek Sophie Anglionin, Walther Muringen e.a. / Scenografie Ruben Wijnstok / Kostuums Arien de Vries