©Jean van Lingen

Vecht

Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen
  • do 30 nov
    20:00 - 21:15
    Theaterzaal

Een monoloog die de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire voelbaar maakt.

Ik teer op tekorten
Dat is nog erger dan op niks

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur.

“Toneelvoorstelling ‘Vecht’, over een slachtoffer van de Toeslagenaffaire, hakt er emotioneel in. De catastrofe wordt invoelbaar.” NRC ★★★★

Nominaties

De makers van de voorstelling Vecht, Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen, zijn genomineerd voor verschillende prijzen. Vecht is geselecteerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023, terwijl Nadia Amin ook is genomineerd voor de Theo d'Or, de VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende rol in dezelfde productie.

Vecht is genadeloos in het tonen van de effecten die institutioneel racisme hebben gehad op de individuen in deze systemen.

Theaterkrant

Over het gezelschap

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines.  Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.

Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht is één van de drie verhalen en werd geschreven door Maxine Palit de Jongh.

Over de makers

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. Maxine ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab van Het Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak.

“Maxine Palit de Jongh (28) wil juist het persoonlijke verhaal belichten en schreef Vecht. Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook krachtig en confronterend.
Vecht is een monoloog van een vrouw die langzaam uiteenvalt door de eindeloze stroom van blauwe enveloppen.”  – Het Parool

Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie voor Theater en Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië maakt ze 'oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd'.

Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep de Appel en Toneelgroep Maastricht.

 

 

Credits, cast & crew

Tekst Maxine Palit de Jongh / Spel/ regie Nadia Amin / Regie Zephyr Brüggen / Vormgeving en lichtontwerp Loes Schakenbos / Kostuum Eos Brüggen en Akelei Loos / Muziek Martin van Hees / Dramaturgie, tekst begeleiding Liet Lenshoek / Techniek Luca van Deurzen en Ray Vaessen / Scènefotografie Jean van Lingen /  Grafisch ontwerp Studio Bas Koopmans / Trailer Sergio Gridelli / Producent Likeminds / Met dank aan Matthias de Koning, Erasmus Mackenna, Mariana Aparicio Torres en Xander van Vledder