Blue Hour

MATZER Theaterproducties en &Brakema
Incl. nagesprek met regisseur Liliane Brakema
  • wo 17 apr
    20:00 - 21:50
    Theaterzaal

Blue Hour is een ontdekkingsreis naar wat er in ons leeft dat we kunnen gebruiken om een nieuwe toekomst vorm te geven. En zoals bij elke nieuwe start, is de toekomst niet in hapklare blokjes uitgelegd, maar wacht er wel een betere wereld achter de blauwe horizon.

Het is verbijsterend hoe fris het eind der tijden ruikt
hoe groen de ondergang is
het is of de klap de natuur heeft bewaard
blauw strekt zich naar alle kanten uit
we houden ons stil
in mij groeit onrust
een lichaam dat in beweging wil komen…

In een tijd waarin de wereld soms in brand lijkt te staan, gingen schrijver Jibbe Willems en regisseur Liliane Brakema op zoek naar een nieuwe, hoopvolle wereld. In Blue Hour creëren zij door middel van tekst, muziek, dans en ingeleefd spel van meervoudig Theo d’Or genomineerde actrice Alejandra Theus een opening naar een nieuwe toekomst. 

Brakema’s expressieve werk kenmerkt zich door het gebruik van beweging om het verhaal te ondersteunen. Alejandra Theus geeft in deze voorstelling met haar lichaam een extra dimensie aan de poëtische tekst.

Blue Hour neemt je mee op de mentale en fysieke reis van een jonge moeder en haar pasgeboren dochter. Zij dragen de bagage van hun verleden, het heden en de toekomst met zich mee. Om te overleven moet ze grote keuzes maken. Tussen verharden en kwetsbaar zijn. Tussen denken en voelen. Tussen zichzelf en anderen. Tussen wat we ooit kenden en nieuw onbekend terrein. Is wat ooit van waarde was nog bruikbaar in de toekomst? Krachtig en hoopvol leert zij op haar reis anders kijken en ook vertrouwen te hebben in de schaduwkanten van zichzelf. 

Persquote

 

“Het spel van Alejandra is bewonderenswaardig. Het tasten naar nieuwe inzichten en uitgangspunten doet ze met taal, maar ook met haar lijf.” - Brabant Cultureel
 

“In een decor van halve, afgebrokkelde muren, omgevallen stoeltjes en een matrasje op de grond zien we een overgang van binnen naar buiten, beklemming naar bevrijding en ademgebrek naar ademruimte.”

Theaterkrant

Programma

Let op: de inleiding met Lilian Brakema is komen te vervallen.  

20.00 uur start voorstelling Blue Hour in de theaterzaal

21.30 uur nagesprek met regisseur Lilian Brakema in de theaterzaal

21.50 uur verwachtte eindtijd

 

*Het tijdschema kan lastminute altijd nog iets wijzigen.

Over Liliane Brakema

Liliane Brakema (1987) maakt eigenzinnig, hedendaags theater dat zich onder (niet ‘op’) de actualiteit afspeelt. Met haar eigen gezelschap &Brakema Producties maakt ze sinds 2017 tourende producties. Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Daarnaast regisseerde Brakema bij andere grote huizen zoals Theater Freiburg, NTGent, Schauspielhaus Bochum en Het Zuidelijk Toneel.

In haar voorstellingen schudt Brakema de verhoudingen tussen dans/het lichaam en tekst/het denken op. Haar stukken kenmerken zich ook door speelstijl; de acteurs lijken een verbond aan te gaan met het publiek. Hiermee creëert Liliane Brakema fantasierijke werelden die de grote en kleine kwesties van het hedendaags bestaan durven te bevragen. Werelden die in het hoofd en lichaam van de toeschouwer blijven resoneren. 

“Jibbe Willems en ik proberen woorden te geven aan de onbeschrijfelijke verantwoordelijkheid van een kind in deze wereld zetten. En de hoop die dat onvermijdelijk met zich meebrengt.” - Liliane Brakema (regisseur)

Co-producties tussen MATZER Theaterproducties en &Brakema

Na het succes van Agatha in 2020 wilden MATZER Theaterproducties en Liliane Brakema graag opnieuw samenwerken. De vruchtbare samenwerking resulteerde in Blue hour.

 

Credits, cast & crew

Tekst Jibbe Willems / Regie Liliane Brakema / Spel Alejandra Theus / Dramaturgie Florian Hellwig / Regie assistent
Ryan van der Elst / Dans & beweging Maria Ribas / Lichtontwerp Vinny Jones / Decorontwerp
Django Walon / Techniek Casper Vriens / Scenefoto’s
Karin Jonkers