©Elzo Bonam

Kings

RIGHTABOUTNOW INC.
Verdiep je in de voorstelling met een inleiding door Maarten van Hinte en interactieve elementen in de foyer!
  • wo 24 apr
    19:30 - 21:20
    Theaterzaal

KINGS, het aangrijpende verhaal over de vermoorde LEILA. De bejubelde voorstelling van Made in da Shade komt terug. Nu gemaakt door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC.

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In de theatervoorstelling KINGS stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005 (destijds met Nasrdin Dchar, Tjon Ulrich Tjonatsien, Yahya Gaier) maakt een comeback. Het aangrijpende verhaal over Leila wordt nu verteld door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC. Een regie van theatermakers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, die na bijna 20 jaar nog even relevant is.

Over KINGS

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Bara liet zich inspireren door een artikel over de moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt. Door de ongekende populariteit van misogyne Tiktok influencers als Andrew Tate, het felle maatschappelijke debat over intersectionaliteit en gender en de schokkende golf femicides is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken worden de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen gespeeld.

 

"Als het licht uitgaat springen Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers vanuit de coulissen de boksring in en leven zich uit in een knallende dans, die het midden houdt tussen een strakke synchroon breakdance en het voetenwerk van Mohammed Ali. In de bijbehorende tekst zijn ze niet bescheiden over hun eigen kwaliteiten: ‘Ik ben sneller dan het knipperen van je ogen.’ De hechtheid van het drietal verandert in rivaliteit, die uit de hand dreigt te lopen. ‘Kappen! Kappen! Hé, kappen nou!’ Deze voorstelling kan eigenlijk al niet meer stuk." (Lees meer op Theaterkrant)

 

Kings is in zowel kwaliteit als ondertoon 'serieus' theater en zorgt in tijden van wijdverspreid misogyn gedachtegoed voor bewustwording rond deze problematische positie van de vrouw. ★★★★★ 1e Rang.nl 

Intens theater laat zien dat eerwraak en vrouwenhaat nog lang niet zijn verdwenen.

Theaterkrant

Programma

Lezing door Maarten van Hinte

Ontdek meer over de achtergrond van de voorstelling Kings tijdens het contextprogramma. Maarten van Hinte, mede-schrijver en dramaturg, geeft lezing waarin hij vertelt over het ontstaan van het stuk en de actuele urgentie van de thematiek. Na 19 jaar blijft de relevantie van het stuk helaas onverminderd hoog. Maarten zal ook ingaan op de invloed van maatschappelijke verschuivingen op het verhaal.

Interactieve elementen in de foyer

Laat je inspireren door een bokszak en twee grote brievenbussen/kubussen met opvallende artworks. Schrijf een ansichtkaart met een nummer dat voor jou betekenisvol is bij de voorstelling, of deel welke persoonlijke uitdagingen je dagelijks ervaart. Drop jouw ingevulde kaart(en) in de brievenbus en laat je stem horen. De bokszak, met geluidseffecten uit de voorstelling, staat klaar voor het publiek om even stoom af te blazen.

19.00 uur deuren open

19.30 uur inleiding door Maarten van Hinte in de foyer

19.50 uur verwachte eindtijd

20.00 uur start voorstelling Kings in de theaterzaal

21.20 uur verwachte eindtijd

*Het tijdschema kan lastminute altijd nog iets wijzigen.

KINGS// De Soundtrack 

KINGS is ook een soundtrack. De soundtrack van de voorstelling uit 2005 was gemixt door The Flexican, met o.a. Typhoon (met de hit Bumayé). Deze was uitgebracht door Made in da Shade. Luister hier
Net als in 2005 verschijnt bij de nieuwe KINGS productie ook een gelijknamige soundtrack. Executive producer van de KINGS soundtrack is kunstcollectief LFMC. Niemand minder dan producer en singer/ songwriter, Josephine Zwaan, ook bekend als Suzooki Swift, verzorgt de muzikale producties. LFMC benaderde voor dit project een aantal van de beste mc’s uit de Nederlandse hiphop scène.

Over RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.)

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten in Amsterdam. RAN INC. brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Ze coacht en cureert opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater. Als ‘Centre for the urban arts’ gelooft zij in DIVERSITEIT als de krachtigste bron van culturele en artistieke innovatie. 

Credits, cast & crew

regie Ritzah Statia en Kaja van Bruggen / spel Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers / script Djamel Bara / bewerking script Maarten van Hinte / begeleiding Marjorie Boston en Maarten van Hinte / techniek Sem ten Haaf / context en educatie Tomas Leijen / dramaturgie Katja Hieminga / lichtontwerp Ingeborg Slaats / decorontwerp John Lippens, Koen Jantzen - Staalwolf & Lightning / productie Sterre Nacca / publiciteit Emily Perez / stagiaire productie Dacota Reingoud / stagiaire productie Charlissa Feller / stagiaire regieassistent Nelgina Khensani van Leeuwen / bokstraining Erwin Gerding - De Bokstrainer / fotografie campagnebeeld Atlynn Vrolijk | LFMC / vormgeving campagnebeeld Lamiae El Hajjaji | LFMC / Met dank aan Mestizo Arts Platform