©Shot By The Kid

Kromanti

ISH Dance Collective / Dietrich Pott
 • wo 3 apr
  20:00 - 21:15
  Try-out
  Theaterzaal
 • do 4 apr
  20:00 - 21:15
  Première
  Theaterzaal

Breakdance als vertrekpunt, langs afro dance en traditionele Afrikaanse dansstijlen.

Een danser maakt de hoogste sprongen en salto’s van iedereen. Waar komt dit vandaan? Hij luistert naar de stem van Kromanti, de spirit die in hem zit en die bekend staat om zijn moed en vliegkunst. Voel de connectie en vlieg het hoogst van allemaal!

Onder de vleugels van ISH Dance Collective neemt choreograaf Dietrich Pott het publiek mee op reis door het binnenland van Suriname. Met breakdance als startpunt, langs afro dance en traditionele Afrikaanse dansstijlen, vertelt Pott een verhaal uit het Afro-Surinaamse Winti geloof. In de fantasievolle en kleurrijke familievoorstelling Kromanti gaat een groep dansers op zoek naar hun spirit op de ritmes van zelfuitgevoerde live percussie.

Afro-Breakdance: een nieuwe dansstijl

Dietrich Pott reisde af naar Suriname en Afrika en deed twee maanden onderzoek naar traditionele, Afrikaanse dansstijlen. Geïnspireerd op de ervaringen tijdens deze reis, ontwikkelde Pott een nieuwe stijl van dans: Afro-Breakdance. De rituele Afro Surinaamse geheimentaal Kromanti die Pott in het binnenland van Suriname leerde kennen, wekte zijn interesse. Hij vertaalde deze religie en de sfeer uit de dorpen naar kleurrijke scenes in de meeslepende voorstelling Kromanti.

De cast

De getalenteerde en ijzersterke cast bestaat uit twee dansers uit Suriname: Winston Adaba en Stephano Linkers. Ook staan de Nederlandse Luciano Hiwat (winnaar Red Bull Dance Your Style x Rolling Loud), Jean ‘ShinShan’ Salazar Tavera (winnaar Holland’s Got Talent en te zien in de nieuwe serie H3L op Videoland) en Giorgio Prijor (winnaar Red Bull Dance Your Style Nederland) op het podium.

Deze voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Over Dietrich 'Dietje' Pott

Choreograaf en B-Boy Dietrich ‘Dietje’ Pott behoort tot de absolute top. Hij verdiende zijn sporen in de battle scene en in het theater. Zijn powermoves en talent droegen eraan bij dat breakdance uitgegroeide tot een volwaardige kunstvorm. Vijf jaar geleden zette Dietrich zijn eerste stappen als maker. In zijn werk is een duidelijk handschrift zichtbaar, dat sterk samenhangt met zijn explosieve en spectaculaire break stijl en zijn Surinaamse roots. 

Dietrich draagt al jaren bij aan de groei van breakdance tot een volwaardige kunstvorm. Voor Kromanti deed hij veelvuldig onderzoek naar traditionele Afrikaanse dansstijlen. Op basis hiervan ontstond er een nieuwe variant: Afro-breakdance. “Ik wil de traditionele dans graag doorgeven aan de generaties van nu. Niet alleen de opzwepende muziek en bewegingen, maar ook de boodschap: het focussen op je eigen kracht, je spirit.”

Credits, cast & crew

Producent Dietrich Pott | ISH Dance Collective / Choreografie Dietrich Pott / Decor- en kostuumontwerp T.b.a. / Lichtontwerp Mike den Ottolander / Techniek Tijs van der Heijden / Cast Giorgo Prijor, Jean 'ShinShan' Salazar Tavera, Luciano Hiwat, Stephano Linkers, Winston Adaba / Muziek Jurre Jan Hofman / Kromanti wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en gemeente Amsterdam