©Anne Claire de Breij

De Wraak van A

Theater RAST | Ayşegül Karaca
  • vr 26 apr
    20:00 - 21:15
    Theaterzaal

Ayşegül Karaca maakt korte metten met de dominante gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid. In de voetsporen van Antigone neemt ze de touwtjes in handen en geeft haar Griekse heldin een stem in het nu.

In haar derde muziektheatervoorstelling koppelt de slechts 20 procent ziende Karaca met lef en flair haar persoonlijke verhaal aan de Griekse tragedie Antigone. Een tragedie die meer overeenkomsten met haar leven vertoont dan ogenschijnlijk lijkt. In beide werelden hebben vrouwen een ondergeschikte rol, mag een zus haar verwant niet begraven en komt een jonge vrouw in opstand. En net als Antigone neemt Ayşegül geen genoegen met de bijrol en onredelijke wetten. Ze kiest voor zichzelf en herschrijft de geschiedenis. De wraak van A is een muzikale one-womanshow die je niet wil missen!

De Volkskrant over Oogentroost

"Aysegül Karaca is een onverschrokken vrouw. Een overlevingskunstenaar, die zich noch door een gewelddadige jeugd, noch door een visuele beperking van haar droom heeft laten beroven: te schitteren op een podium. En schitteren doet ze, vooral als ze zingt, in haar veelkantige tweede solovoorstelling Oogentroost bij Theater Rast, een mix van kleinkunst, stand-up, muziek en hoogst persoonlijk verteltheater." 

Over Ayşegül Karaca

Bij Theater RAST maakt Ayşegül momenteel haar derde one-womanshow en vanaf 2027 vormt ze samen met Sidar Toksoz de artistieke leiding van Theater RAST. Aysegul ziet slecht twintig procent, en zet zich in voor een toegankelijke (theater)wereld. 

Ayşegül Karaca ontwikkelde zich de voorbije jaren tot een zelfstandige, jonge, feministische theatermaker en actrice. Zowel op artistiek als op persoonlijk vlak kroop ze steeds meer de barricaden op. Zelf groeide ze op als migrantendochter in Schiedam. Haar jeugd werd gekenmerkt door armoede, huiselijk geweld en een visuele beperking. Ondanks dit alles wil ze nooit als ‘zielig’ of als ‘die gehandicapte’ gezien worden, niet in het dagelijks leven, en niet in het theater. Soms ging dat zo ver dat ze zelfs op rijles ging. Met humor en begeleid door muziek met oosterse, westerse en spoken word invloeden brengt ze haar verhaal – en dat van mensen met soortgelijke uitdagingen of ervaringen – zonder dat het ‘zielige mensen theater’ wordt.

Over RAST

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale stijl  van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan, de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca of de luchtige aanpak van complexe thema’s door Ferhat Kaplan. Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

Credits, cast & crew

regie Moniek Merkx / script Jannemieke Caspers / spel en concept Ayşegül Karaca / compositie Jeroen Sleyfer, Selim Doğru / liedteksten Jeremy Baker / instrumenten ney Marianne Noordink, percussie Hannah Hiemstra / scenografie Sanne Danz / kostuum Nicky Nina de Jong / lichtontwerp Ingeborg Slaats / techniek Diablo Mense / regieassistent Gigi Mujde / productieleider Eva Asselbergh