Uma

Untold en Black Harmony
Black Heritage Festival
 • vr 31 mei
  20:00 - 22:00
  Try-out
  Theaterzaal
 • za 1 jun
  20:00 - 22:00
  Openingsavond en Première
  Theaterzaal
 • zo 2 jun
  17:00 - 19:00
  Theaterzaal

Beleef krachtige, vergeten verhalen van Afrikaanse vrouwen in de strijd tegen slavernij.

De muziek- en danstheatervoorstelling UMA gaat over de strijd van Afrikaanse vrouwen tegen de slavernij in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en het continent Afrika. Untold en de muziekgroep Black Harmony brengen met dans en muziek belangrijke, vergeten verhalen tot leven, zoals die van Breffu van St. John, Ma Amba en Ma Cato van Suriname, Maria van Curaçao, Nanny van Jamaica, en Queen Nzingha van Angola.

Voor de jongere bezoekers presenteert Black Harmony de kindervoorstelling Kanga, die te zien is als voorprogramma op 31 mei en 2 juni.

De openingsavond op 1 juni begint met een officiële ceremonie, inclusief een plengoffer en een welkomstwoord van directeur Otmar Watson. Vervolgens kun je genieten van een interview en korte optredens voor de pauze, waarna de première van UMA plaatsvindt.

Kom en vier deze bijzondere verhalen en culturele erfenis met ons!

Over Untold en Black Harmony

Met trots presenteert Untold als aanloop naar Keti Koti alweer de 4e editie van het Black Heritage Festival (BHF) in de hele maand juni 2024. Een festival waar kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed samenkomen middels diverse activiteiten in Almere, Amsterdam en Rotterdam. Het programma met het thema Afro-futurisme bestaat uit theatervoorstellingen, lezingen, workshops, talkshows  en masterclasses waarbij kennis over Afrikaanse culturen wordt gedeeld met jong en oud. Makers en publiek komen bij elkaar voor inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed.

UMA is een samenwerking van de organisaties Untold en Black Harmony. Untold zet zich in voor meer bewustzijn rondom de collectieve identiteit, geschiedenis en toekomstperspectieven van Afro Nederlandse jongeren door middel van kunst en cultuur. Jong én oud kan er terecht voor een uniek aanbod aan West-Afrikaanse en Afrodiaspora dansstijlen en theatervormen.

Black Harmony is een Afro-Surinaamse muziekformatie die zich inzet voor zichtbaarheid en erkenning van Surinaamse Apinti en Kawina muziek. Dit doen de leden door middel van het verzorgen van workshops, onderzoeken van achtergrondinformatie over Afro-Surinaamse Apinti en Kawina, optredens en het maken van theatervoorstellingen.

Over Black heritage Festival

Stichting Untold presenteert de 4e editie van het Black Heritage Festival (BHF) dat plaatsvindt van 1 juni tot 1 juli 2024. Het festival staat in het teken van Afro-futurisme en biedt een gevarieerd programma met lezingen, seminars en panelgesprekken, muziek- en dansworkshops, de dans masterclass Pantsula, de theatervoorstelling UMA en het Keti Koti Concert die cultuur en de kracht en schoonheid van de Afrikaanse diaspora vieren. 

Het Black Heritage Festival is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), het Mondriaan Fonds en DNB Cultuurfonds. De samenwerkingspartners zijn o.a. het Bijlmer Parktheater, Kunstlinie, Theater Zuidplein, Wereldmuseum, Black Harmony, Stichting Eternity Percussion en Ninsee, The Black Archives, Ninsee, Pakhuis de Zwijger, CMNTY, Southeast Drum Academy. Meer informatie over het Black Heritage Festival via www.untold.nl.

Credits, cast & crew

artistieke leider Otmar Watson / eindregie Raymi Sambo / choreograaf Desta Deekman / muzikaal leider Orlando Ceder / script Sharona Maguette Diop / onderzoeker Britt-Marie van der Drift / spirituele context Kofi Orunmila & May Akoeba / samenwerkingspartners Het Black Heritage Festival is mede mogelijk gemaakt door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. De samenwerkingspartners zijn o.a. het Bijlmer Parktheater, Theater Zuidplein, Kunstlinie, Wereldmuseum, Pakhuis de Zwijger, New Metropolis Zuidoost, The Black Archives, CMNTY, Southeast Drumacademy, Black Harmony en Stichting Eternity Percussion.