©Bart Grietens

Gendermonologen

Raymi Sambo Maakt
  • do 11 jan
    20:00 - 21:45
    Theaterzaal
  • vr 12 jan
    20:00 - 21:15
    Theaterzaal

Jezelf zijn is makkelijk, het zijn anderen die dat moeilijk maken.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat je in twee seconden een intuïtief goed oordeel over iemand kunt vellen. Dus als je nu naar mij kijkt, wat zie je? Wat dacht je? In welke categorie plaats je mij: jongen, meisje, non-binair? Wat is dat eigenlijk? Hoe ziet dat eruit?”

In Gendermonologen staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal. Verhalen over wat het betekent om niet in het binaire genderplaatje te vallen. In zang, dans en tekst vertellen zij over je plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken zoals: labels en verwachtingen, openbare toiletten en de allereerste liefde als je ‘nieuwe’ ik.
 
Vijf verschillende mensen die één ding gemeen hebben: ze dagen zichzelf en onze maatschappij uit. Ze zijn constant het onderwerp van discussie, omdat ze ervoor kiezen om zichzelf te zijn en hun eigen geluk op te eisen.

Sterk is hoe de spelers elkaar fysiek bijvallen, bijvoorbeeld door gezamenlijk bewegingen te kopiëren – troostrijk en empowering tegelijkertijd. De persoonlijke ontboezemingen worden in deze voorstelling gelardeerd met tori’s, publieksparticipatie en bewegingsscènes. Zanger-performer Melvin Aroma zingt een aantal gloedvolle liederen.

Theaterkrant

Programma

Neem een kijkje bij de expo over genderdiversiteit van nu en lang geleden in de foyer

Bij de voorstelling Gendermonologen is er ook een kleine expo te zien waarin je kennismaakt met verschillende genderidentiteiten door de eeuwen en culturen heen. 

In beeld en tekst vertellen we je verhalen over genderdiversiteit en -fluïditeit van o.a. Paus Johannes Anglicus, Christina van Zweden, Foekje Dillema en Conchita. 

Genderdiversiteit en -fluïditeit kent een lange geschiedenis, die zich uitstrekt over verschillende culturen en tijdperken. Het is belangrijk om die rijke geschiedenis te erkennen en de bijdrage van genderdiversiteit en -fluïditeit aan de samenleving te vieren. Vooroordelen, haat en geweld vanwege genderidentiteit of genderexpressie zijn helaas veel voorkomende uitingen. Het is belangrijk dat we als samenleving stappen ondernemen om alle vormen van genderdiscriminatie te bestrijden. Dit kan door wetgeving, maatschappelijke educatie en bewustmaking.

Aan jou de vraag: hoe kunnen we een samenleving creëren waar iedereen zich veilig voelt en zichzelf mag zijn?

Uit de pers

"Een zeer actuele en ontroerende voorstelling waarin heden en verleden op fraaie wijze zijn verweven. Gendermonologen is ijzersterk, aansprekend theater dat veel publiek verdient." (Scènes - magazine voor Theaterliefhebbers *****)

 

“Diverse, gedreven getuigenissen, gebracht met emotie en overtuigingskracht. Melvin Aroma (hij/hem) geeft extra jeu aan zijn optreden door zijn krachtige, soulvolle stem.” (NRC Handelsblad ****)

Credits, cast & crew

met Melvin Aroma (hij/hem), Jimmi Heijgelaar (hij/hem), Joëlle Toeange (zij/haar), Sjoerd Eltink (hij/diens), Jiska Mensink (zij/haar)

idee, regie, co-auteur Raymi Sambo (hij/hem) tekst Ayden Carlo (hij/hem) choreografie Carolien Canters (zij/haar), Anne Suurendonk (zij/haar) dramaturgie Gerardjan Rijnders (hij/hem) compositie Kaspar Schellingerhout (hij/hem) stagefight Jaike Belfor (zij/haar) decor Marcel Kranendonk (hij/hem) kostuum Timo Arling (hij/hem) licht Jasper Kayser (hij/hem) regie-assistent Sarah Goorhuis (zij/haar) techniek Marco Chardon (hij/hem)