© Merlijn Doomernik

TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin

Izaline Calister
Première
  • wo 11 okt
    20:00 - 21:30
    Theaterzaal

De voorstelling Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin is een eerbetoon aan de dappere vrouwen zoals Izaline's betovergrootmoeder, die dankzij hun incasseringsvermogen en taaiheid overleefden, en kinderen grootbrachten.

Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Op uitnodiging van de NPO verwerken Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao.

Izaline Calister: ‘In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan." Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

"Rillingen over de rug, kippenvel en opwellende tranen…Haar stem klinkt als een mix van Billie Holiday en Cesaria Evora. Haar performance is ontwapenend, met grote armgebaren, eerlijk en nooit ongeloofwaardig. Soms wekt ze zelfs de schijn dat ze een slokje op heeft en elk moment in lachen kan uitbarsten, of huilen, om dan weer, flirtend met het publiek en de musici hard uit te halen, of juist te fluisteren." (Jazzism)

Deze Tumba-koningin zong meeslepend Antilliaanse liederen, sommige gecomponeerd door Statius Muller. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de Chopin van Curaçao gloedvol.

NRC

Over Izaline Calister

De veelzijdige zangeres Izaline Calister is geboren op Curaçao, maar woont al meer dan 25 jaar in Groningen. In het kader van het herdenkingsjaar slavernijverleden maakt zij het theaterconcert Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin. 

Izaline Calister was eerder te zien in Het eiland van mijn vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy and Bess, Barricade, Geen liefde zonder vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré.

 

Kijktip

Op 3 oktober 2023 wordt Tula, verzetsheld van Curaçao uit 1795, door Nederland gerehabiliteerd. Voor deze gelegenheid herhaalt NTR de muziekdocumentaire Tula leeft! van Izaline en Thijs Borsten.  

Op Curaçao maakte Izaline samen met Thijs het televisieprogramma Tula leeft!, waarin ze het spoor van, de leider van de grote slavenopstand Tula, volgt en liedjes zingt in zijn geest. NTR zond het programma uit op 17 augustus, de dag waarop Tula jaarlijks wordt herdacht op Curaçao.

Klik op deze link om het programma terugkijken met NPO-start.

Credits, cast & crew

tekst, zang Izaline Calister / gitaar Ed Verhoeff / trombone  Ilja Reijngoud, Efe Erdem of Pablo Martinez / percussie Roël Calister of Vernon Chatlein / regie Leoni Jansen