© Jan Hoek

Rijnreisje

De toneelmakerij
Thema's | Beeldend theater & klimaatverandering
  • ma 18 mrt
    10:00 - 11:00
    Theaterzaal
  • ma 18 mrt
    12:30 - 13:30
    Theaterzaal

Theatrale reis langs de mythen en verhalen van de belangrijkste rivier van Europa.

Twee zalmen zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te paaien. In Rijnreisje neemt multitalent Steef de Jong het publiek mee op deze barre tocht van honderden kilometers, langs de mythen en verhalen van de belangrijkste rivier van Europa. We varen langs het Waterdruppelballet, dat de ontstaansgeschiedenis van de rivier danst en horen de Sprekende Stenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien. We komen langs de grootste waterval van Europa en ontmoeten Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. De drie spelers zingen, dansen en performen alles – dorpen, dieren, boten, toeristen – in klanken en woorden die iedereen begrijpt.

Duur: 60 minuten

Workshop

Voor scholen en voor in de theaterfoyer is er het Rijnreisje-lespakket: een bouwpakket om de bedding van de Rijn voor even te verleggen naar het klaslokaal of de theaterfoyer, natuurlijk in Steef de Jongs favoriete materiaal: karton. Daarnaast is er het ‘Rijnreisje’-spel dat bewustzijn over water en vervuiling stimuleert. De rivier de Rijn stroomt door het speellokaal. Met grote kartonnen zetstukken wordt het parcours van de zalm uitgezet. Slaagt de groep erin om de waterweg van de zalm weer vrij te maken en hem thuis te laten komen? Een spel waarin slim samengewerkt moet worden om alle obstakels voor de zalm uit de weg te ruimen.

 

Credits, cast & crew

concept, tekst, regie en vormgeving Steef de Jong  / co-regie Ina Veen / dramaturgie Paulien Geerlings / decorbouw  Stephan Nelissen, Geert Sweep / licht- en geluidsontwerp Maarten de Rooij / muziek  Yung-Tuan Ku, Steef de Jong  / kostuums  Willy Veen, Ina Veen / spel Yung-Tuan Ku, Jip Bartels, Lucas Schilperoort