Bijlmer Klassiek: Surinaamse Romantiek

Roderigo Robles de Medina & musici
Bijlmer Parktheater & Concertgebouworkest
  • zo 1 okt
    11:00 - 12:15
    Theaterzaal

Ervaar o.a. het meeslepende Strijkkwartet van componist Theodor Neumann Cordua, gespeeld door pianist Roderigo Robles de Medina en vier strijkers. Een ochtend vol muzikale schatten.

De nieuwe reeks Bijlmer Klassiek gaat van start met Surinaamse Romantiek, waarbij pianist Roderigo Robles de Medina en vier strijkers uit het orkest muziek van Surinaamse componisten en Nederlandse componisten met een Surinaamse achtergrond zullen spelen.

Een concert vol parels die het verdienen gehoord te worden, zoals het meeslepende Strijkkwartet van Theodor Neumann Cordua (Paramaribo 1860 – Caracas 1911), die woonde en werkte in Wenen.

Johannes Nicolaas Helstone (Berg en Dal 1853 – Paramaribo 1927) was als organist, schrijver, linguïst en componist een belangrijke figuur in de Surinaamse cultuur begin twintigste eeuw. Van hem horen we een Mazurka voor piano.

Verder wordt er muziek voor piano en strijkers gespeeld van Lou Lichtveld (Paramaribo 1903 – Amsterdam 1996) en de veel te jong gestorven Johan Victor Dahlberg (Paramaribo 1915 – Ubbergen 1946). Er is ook muziek van nu: van Martin Lo-A-Njoe klinkt Mystique voor viool en piano.

 

Programma

Overzicht musici

Roderigo Robles de Medina, piano
Nienke van Rijn, viool
Arndt Auhagen, viool
Guus Jeukendrup, altviool
Benedikt Enzler, cello

Programma

Johan Victor Dahlberg – Elegie voor cello en piano 
Johannes Helstone – Mazurka Brillante op.7 
Martin Lo-A-Njoe – Mystique voor viool en piano  
Johan Victor Dahlberg – Sonatine voor viool en piano 
Theodor Neumann Cordua – Strijkkwartet op. 7  

Bijlmer Klassiek

Bij Bijlmer Klassiek ontmoeten uiteenlopende muziekstijlen elkaar in een vrije dans met andere podiumkunsten. De bijzondere samenwerking tussen Het Concertgebouworkest en het Bijlmer Parktheater beleeft vanaf 1 oktober zijn tweede seizoen met opnieuw vijf concerten. Vijf edities waarin dansers, acteurs, schrijvers en musici van alle mogelijke stijlen, genres en achtergronden, samenwerken met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Door deze cross-overserie te omarmen nam het Concertgebouworkest in 2022 het stokje over van zijn altviolist Michael Gieler, die de reeks tien jaar lang organiseerde met het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost. Het afgelopen seizoen traden de artiesten tijdens Bijlmer Klassiek uit hun comfortzone voor uitverkochte zalen. 

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Het geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het orkest muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, concertstreams, radio- en tv-uitzendingen en de cd’s en dvd’s op het label Concertgebouworkest Live. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op, en in Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.