Michelle Urbiztondo

Power

Lloydscompany / Sheree Lenting
Double bill
  • do 25 apr
    20:00 - 21:30
    Theaterzaal

Weet jij wat de kracht is in jouw verhaal?

POWER is een double bill waarbij oorsprong, kracht en creativiteit belicht wordt vanuit twee perspectieven, met twee powerful performances. Beide voorstellingen nemen je mee in de persoonlijke reis die de makers aflegden in hun leven. Laat je inspireren door hun veerkracht en ontdek de kracht in jouw eigen verhaal.

POWER I: Still Going Strong

Maikel Walker en Junior Bosila Banya (B-Boy Junior), twee pionieren in de breakdance scene en beiden een ware inspiratie voor velen én voor elkaar. Drieëntwintig jaar geleden zag B-Boy Junior Maikel dansen, hij ontdekte een spiegelbeeld van zichzelf, aangezien beiden differently-abled zijn. Bewonder Maikel Walker live on stage en B-Boy Junior op een krachtige virtuele wijze. Samen delen ze in deze voorstelling hun levensverhaal vanaf jeugd tot nu.

POWER II: I Am My Ancestors Wildest Dreams

Door de ogen van choreograaf Sheree Lenting kijk je mee naar de wildste dromen van haar voormoeders(stammoeder). In de voorstelling van choreograaf Sheree Lenting neemt ze je mee in hun nu nog onvertelde verhalen uit het verleden, heden en de toekomst.

Ze bevraagt, onderzoekt en koestert haar vrouwenlijn. De dansers zijn de embodiment van de verhalen. Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat nemen je daarin mee in womanhood. Met de POWER, wijsheid en liefde van hun vrouwelijke ancestors als legacy kijken zij vol vertrouwen hun future tegemoet.

Recensies

“Maikel Walker is op zijn 55ste nog steeds een rolmodel voor dansers in de hiphopscene” - Trouw

“Ook Power 2 – I am my ancestors wildest dreams van choreograaf Sheree Lenting, is een viering van empowerment” - Trouw

"Juist op Internationale Vrouwendag maken Ciara en Cicely indruk met hun kracht, flexibiliteit, inlevingsvermogen en samendans. Deze twee vrouwen zijn heel goed op elkaar ingespeeld en aan elkaar gewaagd" - I Love Theater

Thema’s: doorzettingsvermogen, veerkracht, ongelimiteerd leven, generationeel trauma, vrouwenkracht.

“Eén-tweetje over de kracht van hiphop en doorzettingsvermogen”

Trouw

Over de voorstelling en de makers

POWER is een double bill waarbij oorsprong, kracht en creativiteit belicht wordt vanuit twee perspectieven, met twee powerful performances. Een dansproductie van Lloydscompany met dansers van wereldformaat Lloyd Marengo, Maikel Walker en Bosila Banya aka B-Boy Junior; drie sleutelfiguren uit de Breakdance. Niet de jongsten meer, maar still going strong met dans en maken, op hun typische en eigenzinnige manier; weg van de gebaande paden. Met de voorstelling POWER slaan de drie de handen ineen om beweging en dans een paar nieuwe impulsen te geven.

In POWER kijken Marengo, Walker en Banya naar hun Afrikaanse roots en de invloed die dat heeft op hun dans, choreografie en dagelijks leven. Ze blikken terug op hun carrière tot nu toe, hun gedeelde achtergrond, de verschillen, de overeenkomsten en de ontwikkeling van straat naar gevestigd.

In een combinatie van dans, spel en muziek door dansers Maikel Walker, Junior en een choreografie van Lloyd Marengo delen de boys hun tegenslagen, successen en visie op hiphop. Zowel Junior als Maikel zijn een grote inspiratie voor veel dansers wereldwijd: Junior is een van de meest iconische karakters in de breaking scene, bekend om zijn inhuman strength en handstand acrobatics. Maikel is een powerful danser, een planche master en heeft zelfs moves die naar hem zijn vernoemd. Let's do the Maikel Walker!

Over Maikel Walker

Maikel (1969) is sinds 1984 actief in de breaking scene en danste in diverse shows, televisieprogramma’s en theaterproducties. In de battle scene won Maikel in 2002 de powerbattles bij het International Breaking Event (IBE) wat tot op de dag van vandaag geen andere Nederlander is gelukt. Hij werkte o.a samen met de Londense hiphop theaterregisseur Jonzi D, Maikel Walker was te zien tijdens de Olympische Spelen in Athene en maakte onder de vlag van het Rotterdamse Maas theater een duet met Gihan Koster voor het Holland Dance Festival en Oerol. Maikel Walker's dansstijl inspireert dansers in de breaking scene wereldwijd. Met Lloyd Marengo werkte hij eerder samen aan een voorstelling voor de Dansweek van Theater Rotterdam.

Over Junior Bosila Banya

Junior (1981) wordt gezien als een van de beste breakdancers wereldwijd. Al op jonge leeftijd was Junior in focus met dans en beweging. Pas later ontdekte hij dat wat hij deed bestond als breakdance. Junior's ongekende talent werd gezien, hij werd opgepikt door verschillende internationale dance crews. Hij behoort tot de Wanted Posse, de Red Bull BC One All Stars en het Berlijnse Flying Steps. Online behoort Junior tot de meest bekeken breakdancer op de planeet, waaronder video's met tientallen miljoenen views.

Over Lloyd Marengo

Lloyd (1973) groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren '80 en leerde dans op straat. In de jaren '90 werd zijn hangout in Rotterdam West het episch centrum van hiphop. Lloyd maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet. Lloyd is een van de oprichters van het Hiphophuis, hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst en zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Koninklijk Theater Carré. Met Lloydscompany bouwt Lloyd Marengo een brug tussen de straat en het theater.

Over Sheree Lenting

Sheree is een Rotterdamse danskunstenaar, programmamaker en docent met Surinaamse roots. Door middel van beweging en film brengt ze meerdere kunstvormen samen in haar werk. Ze is een geboren verhalenverteller. Sheree put uit haar ervaringen in de maatschappij als zwarte vrouw om kunst te creëren die een weerspiegeling is van onze tijd.

Sheree heeft een Bachelor in Dance & Education van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en heeft door de Afrikaanse diaspora gereisd om haar praktijk aan te scherpen, die zich richt op HipHop en Afrikaanse dans. Sheree heeft verschillende beurzen ontvangen, waaronder onlangs de Nieuwe Makers Regeling van Fonds Podium Kunsten voor haar onderzoek The R|Evolution of Black Dance and What Came Before HipHop. Met haar subsidie creëerde Sheree haar eerste korte film SHE - The Black Female Body die in 2022 werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam en werd genomineerd voor Beste Korte Film op Da Bounce Urban Film Festival. Het is haar missie de wereld te upliften, te inspireren en te transformeren met haar kunst als middel. 

Credits, cast & crew

POWER I - ‘still going strong’ concept/choreografie Lloyd Marengo i.s.m. Maikel Walker & Junior Bosila Banya / POWER II - ‘I am my ancestors wildest dreams’ choreografie Sheree Lenting i.s.m. Cicely Wijnaldum & / Ciara Hiwat / performance on stage Maikel Walker / performance on video Junior Bosila Banya / performance POWER - ‘I am ancestors wildest dreams’ Cicely Wijnaldum & Ciara Hiwat / muziek HAYP MUSIC / spoken word Burnice Hiwat / decor, kostuums / licht Paul van Laak / videograaf Danny Stolker / trailer Viddy by Willy / techniek Sander de Graaf & Martin de Bot / dramaturgische begeleiding Floris van Delft