Bijlmer Klassiek: Kawina, de geheime taal

Marlon ‘MrJetFly’ Francis & Concertgebouworkest
Bijlmer Parktheater & Concertgebouworkest presenteren
  • vr 7 jun
    20:00 - 21:45
    Theaterzaal

Kawina, ook wel kawna of kauna, is een muziekstijl uit Suriname, maar ook een taal. Ten tijde van de trans-Atlantische slavernij werden de ritmes gebruikt om geheime boodschappen over te brengen die niet te detecteren waren voor de koloniale machten.

Op vrijdagavond 7 juni, tijdens de laatste Bijlmer Klassiek van dit seizoen, gaan we op reis naar de wortels van deze muzikale codetaal. Onder leiding van percussionist/toetsenist Marlon ‘MrJetFly’ Francis en slagwerker Elías Blanco del Prado (Academie van het Concertgebouworkest) nemen de musici ons mee naar West-Afrika, de bakermat van de kawina. We horen hoe de ritmes ontstaan, veranderen en betekenis krijgen...

De muzikale ontdekkingsreis brengt ons uiteindelijk naar Suriname, waar de kawina in volle glorie klinkt en tot de dag van vandaag muzikanten (van Sukru Sani tot La Rouge) en publiek (van feest tot ritueel) inspireert.

Uitvoerenden

Marlon ‘MrJetFly’ Francis - percussie en toetsen
Elías Blanco Del Prado - slagwerk - academie 2023/2024
Giovanni Essed - percussie
Dwight Daans - percussie
Dániel Bolba - percussie
Patrick Tevreden - zang
Cedric Belfor - zang
Martin Hubbard - zang

Bijlmer Klassiek

Bij Bijlmer Klassiek ontmoeten uiteenlopende muziekstijlen elkaar in een vrije dans met andere podiumkunsten. De bijzondere samenwerking tussen Het Concertgebouworkest en het Bijlmer Parktheater beleeft vanaf 1 oktober zijn tweede seizoen met opnieuw vijf concerten. Vijf edities waarin dansers, acteurs, schrijvers en musici van alle mogelijke stijlen, genres en achtergronden, samenwerken met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Door deze cross-overserie te omarmen nam het Concertgebouworkest in 2022 het stokje over van zijn altviolist Michael Gieler, die de reeks tien jaar lang organiseerde met het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost. Het afgelopen seizoen traden de artiesten tijdens Bijlmer Klassiek uit hun comfortzone voor uitverkochte zalen. 

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Het geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het orkest muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, concertstreams, radio- en tv-uitzendingen en de cd’s en dvd’s op het label Concertgebouworkest Live. De Academie van het Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op, en in Concertgebouworkest Young komen verborgen talenten van 14 tot en met 17 jaar uit heel Europa samen.