Zus ‘n Zo Leest: De Liefdesliederen van W.E.B. Dubois

met speciale gast Thalia Ostendorf
  • wo 22 mei
    18:30 - 20:00
    BPT Pop-Up Podium In De Poort
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

Tijdens deze editie lezen we het boek De Liefdesliederen van W.E.B. Dubois van Honorée Fanonne Jeffers. Host Mojdeh Feili gaat in gesprek met speciale gast Thalia Ostendorf.

De voorleesclub van Zus 'n Zo is voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken die geschreven zijn door vrouwen van kleur en feministische auteurs. Van fictieve romans over dystopische werelden tot poëzie en non-fictie over familiegeschiedenis, bij Zus ‘n Zo Leest worden verschillende genres en thema’s besproken die relevant zijn voor vrouwen en non-binaire mensen van kleur. Elke editie nodigen we een schrijver uit om voor te lezen. Samen met de host gaat de schrijver met de deelnemers in gesprek over het boek en de thema’s die eraan verbonden zijn. 

Over het boek De Liefdesliederen van W.E.B. Dubois

Dit is een meeslepende, epische familieroman, waarin een jonge vrouw haar plaats in de wereld probeert te vinden door haar familieverleden te onderzoeken. Een indrukwekkend en aangrijpend literair portret van Amerika door de eeuwen heen – Jeffers neemt de lezer mee door de geschiedenis van de slavernij en laat zien hoe die doorwerkt in het heden.

Ailey Pearl Garfield begrijpt de woorden van W.E.B. Du Bois maar al te goed. Ze draagt de namen van twee gerespecteerde Zwarte Amerikanen – de choreograaf Alvin Ailey en haar overgrootmoeder Pearl, een afstammeling van tot slaaf gemaakten en pachtboeren. Ze groeit echter op in een voornamelijk witte omgeving, in een stad in het noorden van de VS. De zomers brengt ze door in het kleine plaatsje Chicasetta in Georgia, waar de familie van haar moeder woont sinds hun voorouders uit Afrika werden meegenomen. Van jongs af aan vecht Ailey om erbij te horen, wat des te moeilijker is door een onverwerkt trauma en de hoge verwachtingen van haar familie. De wens om te slagen in het leven, dat wat haar moeder, zus en haar voormoeders uit de afgelopen twee eeuwen niet is gelukt, drukt zwaar op haar.

Om haar eigen identiteit te kunnen omarmen, begint Ailey aan een reis door het verleden van haar familie en onthult ze de schokkende verhalen van generaties voorouders in het diepe zuiden. Deze reis biedt haar inzicht in haar eigen geschiedenis: een erfenis van onderdrukking en verzet, gebondenheid en onafhankelijkheid, wreedheid en veerkracht. Het verhaal van Amerika zelf. 

Over Thalia Ostendorf

Thalia Ostendorf is postdoc onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en een van de medeoprichters van Uitgeverij Chaos (nu een imprint bij Das Mag). Ze behaalde haar doctoraat aan de Universiteit van St Andrews in Schotland, waarvoor ze interdisciplinair onderzoek deed naar de verhoudingen tussen oorlogsliteratuur uit WOI en modern vredesactivisme. Ze schrijft essays en korte verhalen en is een van de vertalers van Honorée Fanonne Jeffers’ De liefdesliederen.

Over Mojdeh Feili

De host studeerde ‘English Literature in a Visual Culture’ met een specialisatie gericht op Amerikaanse literatuur van rond de tweede feministische golf en de seksuele revolutie. Inmiddels is die actief als schrijver, redacteur, programmamaker en boekrecensent. Ze schreef eerder al voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en OneWorld. Ook verschenen Mojdehs bijdrages in de bundels De Goede Immigrant en Damn Honey

Over Zus ‘n Zo

Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en gender-nonconforming mensen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met het platform wil Zus 'n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen: we schijnen ons licht op de verhalen en stemmen van feministische schrijvers van kleur.

Volg Zus 'n Zo hier op Instagram en bezoek de website voor meer informatie: www.zusnzo.com 

Bekijk onze thema's