Danielle Zawadi ©Marianne Hommersom

Zus ‘n Zo Leest - Homegoing

Zus ‘n Zo
met host Mojdeh Feili en speciale gast Danielle Zawadi
  • zo 23 jun
    15:00 - 16:30
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

Tijdens deze laatste editie lezen we met Zus 'n Zo het boek Homegoing van Yaa Gyasi. Host Mojdeh Feili gaat in gesprek met speciale gast Danielle Zawadi!

De Zus 'n Zo-voorleesclub is voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken die geschreven zijn door vrouwen van kleur en feministische auteurs. Van fictieve romans over dystopische werelden tot poëzie en non-fictie over familiegeschiedenis, bij Zus ‘n Zo Leest bespreken we verschillende genres en thema’s die relevant zijn voor vrouwen en non-binaire mensen van kleur.

Over het boek Homegoing

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in rijkdom te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als tot slaaf gemaakte en op de boot naar Amerika gezet. Homegoing vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering. Speciale Gast: Danielle Zawadi Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo, maar opgegroeid in Nederland. 

Over Danielle Zawadi

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van GenZziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen doormiddel van woordkeuzes die naast het Nederlands, ook Frans en Engels betreffen. Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds' Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070.

Host Mojdeh Feili

Elke editie nodigen we een schrijver uit om voor te lezen. Samen met de host van de voorleesclub gaat de schrijver met de deelnemers in gesprek over het boek en de thema’s die eraan verbonden zijn. Onze host is Mojdeh Feili, zij studeerde ‘English Literature in a Visual Culture’ met een specialisatie gericht op Amerikaanse literatuur van rond de tweede feministische golf en de seksuele revolutie. Inmiddels is die actief als schrijver, redacteur, programmamaker en boekrecensent. Ze schreef eerder al voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en OneWorld. Ook verschenen Mojdehs bijdrages in de bundels De Goede Immigrant en Damn Honey

Let op: dit programma vindt plaats in het pop-up podium in de Amsterdamse Poort. Adres: Bijlmerplein 876. 

Ontdek meer

Over Zus ‘n Zo

Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en gender-nonconforming mensen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met het platform wil Zus 'n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen. Zus 'n Zo schijnt het licht op de verhalen en stemmen van feministische schrijvers van kleur. 

Credits, cast & crew

Volg Zus 'n Zo op Instagram @zusnzo en bezoek de website voor meer informatie: www.zusnzo.com