YEYE & INGI

Bijlmer Parktheater en DansBrabant
JULIDANS - INTERNATIONAL FESTIVAL FOR CONTEMPORARY DANCE
  • do 4 jul
    20:00 - 21:00
    Theaterzaal

Double bill: twee voorstellingen op één avond. Deze unieke samenwerking tussen de twee makers belooft een boeiende en betoverende ervaring te bieden, doordrenkt met diepgaande culturele betekenis en artistieke expressie.

YEYE - Rohiet Tjon Poen Gie

In Yeye onderzoekt de in Suriname opgegroeide danser Rohiet Tjon Poen Gie hoe zijn eigen Katholieke overtuiging zich verhoudt tot de traditionele afro-surinaamse Winti religie. Moet het ‘bekende’ eerst losgelaten worden om plaats te maken voor ‘nieuwe’ spiritualiteit of kunnen beide naast elkaar staan? Op welke manieren zijn gevolgen van de slavernij hierbij voelbaar? Rohiet laat met Yeye Hip Hop en hedendaagse dans samenkomen. Samen met Ibrah Silas Jackson gaat hij op zoek naar de relatie tussen ontkenning en erkenning, tussen push en pull. 

Over Rohiet Tjon Poen Gie

Rohiet begon als autodidact en heeft een achtergrond in hiphop (popping en breaking). Hij werkt niet alleen als uitvoerend danser, maar ook als choreograaf en docent.

Wat steeds terugkeert in zijn werk en onderzoek als maker, is dat hij hiphop en contemporary gebruikt als bewegings-taal. Hij vindt het ook interessant om uit andere bronnen te putten, zoals de culturen en de geschiedenis van de mensen met wie hij werkt, een tekst, de omgeving, enzovoort. Hij heeft vooral affiniteit met de stijlen vloerwerk, acrobatiek en partnering. Een steeds terugkerend onderwerp in zijn werk is kolonialisme. Hij komt zelf uit een land dat gekoloniseerd was en ervaart de effecten daarvan nog steeds. Hij is voortdurend op zoek naar manieren om het onderbelichte perspectief aan het publiek te tonen in zijn stukken.

Verschillende choreografen en regisseurs met wie hij heeft gewerkt zijn onder anderen Erik Kaiel, Kalpana Raghuraman, Shailesh Bahoran, Farida Nabibaks, Paul Röttger en Olivier Diepenhorst.


INGI – Gregory “Shaggy” Albertzoon

INGI is een zoektocht van Surinaamse inheemsen die momenteel in Nederland wonen. Choreograaf Gregory “Shaggy” Albertzoon brengt een groep veelzijdige creatives uit verschillende kunstvormen bij elkaar om samen op zoek te gaan naar hun gedeelde roots en de tradities van hun voorouders als eerste bewoners van Zuid-Amerika. Een cultuur en gebruiken die eeuwenlang alleen van mond op mond werden doorgeven.

Vandaag de dag streven de inheemsen naar natuurbehoud en voeren een vaak oneerlijk gevecht voor bescherming van hun leefomgeving. Gregory behoort tot de generatie Surinamers die in Nederland zijn opgegroeid, maar voelt een sterke verbinding met zijn inheemse identiteit.

Via hiphop dans, zang en visual art worden in INGI oude tradities en karakteristieken (opnieuw) vormgegeven, ontleed, onderzocht en zo weer door en dóór gegeven. “Zodat we niet zullen vergeten, maar weten, het is geen indiaan, het is inheems. Columbus had het fout”. 

Over Gregory Albertzoon

Gregory Albertzoon was als hiphopdanser en choreograaf betrokken bij vele producties in binnen-en buitenland. Daarnaast is hij veelgevraagd host, MC en jurylid voor danswedstrijden en runt hij zijn eigen stichting Free&Style in Amsterdam-Zuidoost. 

Over Julidans 2024

Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Lees meer: www.julidans.nl.

Credits, cast & crew

YEYE

Choreograaf Rohiet Tjon Poen Gie / Dansers Ibrah Silas Jackson kakande & Rohiet Tjon Poen Gie / Componist Bastian Benjamin / Producent Bijlmer Parktheater en DansBrabant

INGI

Choreograaf Gregory Albertzoon / Producent Bijlmer Parktheater