©Isaac Owusu

Zus ‘n Zo Leest: De Doorsons

met speciale gast Roline Redmond
  • wo 24 jan
    18:30 - 20:00
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

Tijdens de eerste editie wordt het boek De Doorsons van Roline Redmond gelezen. Host Mojdeh Feili gaat in gesprek met niemand minder dan de auteur zelf: Roline Redmond.

De voorleesclub van Zus 'n Zo is voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken die geschreven zijn door vrouwen van kleur en feministische auteurs. Van fictieve romans over dystopische werelden tot poëzie en non-fictie over familiegeschiedenis, bij Zus ‘n Zo Leest worden verschillende genres en thema’s besproken die relevant zijn voor vrouwen en non-binaire mensen van kleur. Elke editie word een schrijver uitgenodigd om voor te lezen. Samen met de host gaat de schrijver met de deelnemers in gesprek over het boek en de thema’s die eraan verbonden zijn. 

Over het boek De Doorsons

De indrukwekkende kroniek van Roline Redmond omspant twee eeuwen en gaat over haar eigen tot slaaf gemaakte familie. Het ontvouwt zich op meerdere continenten, terwijl verschillende getuigen aan bod komen en in de archieven gedoken wordt. Het lijkt wel alsof de auteur een hedendaagse griot is: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. Dit was geen makkelijke taak omdat informatie over de voorouders in de archieven vaak ontbreekt. Zij werden immers niet gezien als mensen, maar als gebruiksvoorwerpen. Desalniettemin is het gelukt om het verhaal op te tekenen, het verhaal van de familie Doorson: over wilskracht, intergenerationele pijn en het helen daarvan.

Over Roline Redmond

Roline Redmond studeerde Culturele Antropologie, Spaans en tekstwetenschap. Zij deed in Nederland onderzoek naar de multiculturele samenleving, waaronder naar de positie van zwarte- en migrantenvrouwen. Voor haar proefschrift deed Redmond een sociaal-culturele analyse van een roman van Astrid Roemer. Haar boek De Doorsons: op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied (2021) won de Brusseprijs van 2022.

Over Mojdeh Feili

De host studeerde ‘English Literature in a Visual Culture’ met een specialisatie gericht op Amerikaanse literatuur van rond de tweede feministische golf en de seksuele revolutie. Inmiddels is die actief als schrijver, redacteur, programmamaker en boekrecensent. Ze schreef eerder al voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en OneWorld. Ook verschenen Mojdehs bijdrages in de bundels ‘De Goede Immigrant’ en ‘Damn Horny’. 

Over Zus ‘n Zo

Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en gender-nonconforming mensen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met het platform wil Zus 'n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen: we schijnen ons licht op de verhalen en stemmen van feministische schrijvers van kleur.

Volg Zus 'n Zo hier op Instagram en bezoek de website voor meer informatie: www.zusnzo.com 

Ontdek meer

Bekijk onze thema's