Milouska Meulens ©Betephotography

Zus ‘n Zo Leest - Moederland

met speciale gast Milouska Meulens
  • wo 24 apr
    18:30 - 20:00
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

In deze vierde editie staat het boek Moederland van Milouska Meulens centraal. Host Mojdeh Feili gaat in gesprek met niemand minder dan de auteur zelf.

De voorleesclub van Zus 'n Zo is voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken die geschreven zijn door vrouwen van kleur en feministische auteurs. Van fictieve romans over dystopische werelden tot poëzie en non-fictie over familiegeschiedenis, bij Zus ‘n Zo Leest worden verschillende genres en thema’s besproken die relevant zijn voor vrouwen en non-binaire mensen van kleur. Elke editie nodigen we een schrijver uit om voor te lezen.  Samen met de host gaat de schrijver met de deelnemers in gesprek over het boek en de thema’s die eraan verbonden zijn. 

Over het boek Moederland

In prachtige, wervelende taal brengt Milouska Meulens verschillende culturen en tijden, Nederland en Curaçao tot leven en legt ze trefzeker maar subtiel steeds de vinger op de zere plek. Moederland is de zoektocht van een vrouw die alles kwijt is en die in de donkerste periode van haar leven wil weten wie ze echt is en waar ze thuis is: vaderland of moederland? Die vragen kan Meulens alleen beantwoorden als ze weet waar ze vandaan komt, waar haar moeder en vader vandaan komen, als ze stopt met vluchten, eindelijk de façade afbreekt en de schaamte trotseert. Met de antwoorden die ze vindt, begint het herstel.

Over Milouska Meulens

Milouska Meulens werd geboren op Curaçao en verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Nederland. Ze studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht, werkte op Curaçao bij diverse media en werd daarna redacteur bij het televisieprogramma Zembla. Ze werkte als presentator voor onder meer NOS, BNNVARA en VPRO. In 2006 was Milouska de mol in het programma Wie is de Mol? Tegenwoordig presenteert ze De Nacht is ZWART op NPO Radio 1 en heeft ze een maandelijkse column in JAN. Milouska Meulens is de auteur van drie kinderboeken: Elin (2021), Mondi (2022) en Er was ook eens... (2023). 

Over Mojdeh Feili

De host studeerde ‘English Literature in a Visual Culture’ met een specialisatie gericht op Amerikaanse literatuur van rond de tweede feministische golf en de seksuele revolutie. Inmiddels is die actief als schrijver, redacteur, programmamaker en boekrecensent. Ze schreef eerder al voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en OneWorld. Ook verschenen Mojdehs bijdrages in de bundels De Goede Immigrant en Damn Honey

Over Zus ‘n Zo

Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en gender-nonconforming mensen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met het platform wil Zus 'n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen: we schijnen ons licht op de verhalen en stemmen van feministische schrijvers van kleur.

Volg Zus 'n Zo hier op Instagram en bezoek de website voor meer informatie: www.zusnzo.com 

Bekijk onze thema's