©Moon Saris

Hoge Ogen: Performance & Talk

Makers: ashleyho+domeniknaue / Nour Jordan
Bijlmer Parktheater i.s.m. Over het IJ, Nowhere, Poetry Circle, Frascati, Dansateliers, Amsterdam Fringe Festival en Hollandse Luchten
  • vr 1 mrt
    15:00 - 18:00
    Koop een combi-ticket voor slechts €21,50 per ticket
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

Hoge Ogen vindt plaats op twee locaties van Bijlmer Parktheater. Bekijk hier alle voorstellingen en makers. Wil je bij de middag en avond bijwonen? Koop een combi-ticket voor slechts €21,50 per ticket.

Deze editie deelt het Bijlmer Parktheater het podium en de ruimte met makers die ook bij andere theaters en productiehuizen, zoals Over het IJ, Nowhere, Poetry Circle, Frascati, Dansateliers, Amsterdam Fringe Festival en Hollandse Luchten, aan producties hebben gewerkt.

Performances

Makers ashleyho+domeniknaue en Nour Jordan presenteren hun werken in ons pop-up podium in de Amsterdamse Poort (Bijlmerplein 876) en makers Michael Wanga en Sunni Lamin Barrow in ons theatergebouw (Anton de Komplein 240). 
Ter info: vanwege familie omstandigheden is de performance van Oliver Wagstaff geannuleerd

Makers Talk

We stappen in elkaars schoenen en praten over de positionering vanuit de maker, programmeur en publiek. Laten we ons voorstellen dat het theaterlandschap zich in een wooncrisis bevindt, met name in Amsterdam. Er zijn te weinig beschikbare locaties, te veel makers die op zoek zijn, te veel tijdelijke oplossingen en te veel onzekerheid. Huizen kampen met een chronisch ruimtegebrek, makers vinden moeilijk geschikte locaties en het publiek heeft te weinig tijd om overal op visite te komen..

Tijdens de Makers Talk bespreken we deze 'wooncrisis' en vooral wat we eraan kunnen doen. Dit doen we in een informele huiskamersetting. We sluiten dit programmaonderdeel in het pop-up podium af met een hapje en drankje, om vervolgens door te gaan naar het volgende deel van het programma in het theater.

Hoge Ogen wordt gepresenteerd en gemodereerd door Yahmani Blackman.

 


Over de makers ashleyho+domeniknaue en Nour Jordan

We presenteren twee korte voorstellingen van jonge makers ashleyho+domeniknaue en Nour Jordan. Deze makers speelden in oa het UNBOXED-programma bij Over het IJ Festival op de NDSM-werf, nu hier bij ons in de Bijlmer!  

Paper Tears – ashleyho+domeniknaue (Dansateliers, Over het IJ)

Wat vertrekt, wat keert terug? In deze theatrale ontmoeting stellen Domenik en Ashley de vraag: hoe kan cyclische beweging onze kijk op verlies veranderen?

In deze tijd bevinden we ons altijd in het proces van afscheid nemen, altijd voorbereid op het moment van afscheid. De afgelopen jaren hebben ze tijdelijke thuisplekken gezocht in steden verspreid over Nederland, Singapore, België en Duitsland.

Deze voorstelling ontstond voor het eerst op het Over het IJ-festival op de NDSM-werf, een plek doordrenkt van cycli van fabricage, vertrek en aankomst. Daar reflecteerden we op ervaringen van migratie en ontheemding; nu nemen we ook afscheid van de Bijlmer, dat tot voor kort ons thuis was gedurende het afgelopen jaar.

Deze ontmoeting nodigt je uit naar een plek waar harde dingen zacht worden, waar we in elkaar vouwen, en waar we met vreugde dingen kunnen loslaten, in de wetenschap dat ze altijd terugkeren, in een andere vorm. 

Click here for the English translation of Paper Tears

What leaves, what returns? In this performative encounter, Domenik and Ashley ask: how can cyclicality transform the way we think about loss?

These days, we find ourselves always saying goodbye –– always preparing ourselves to say goodbye. For the past years, we have been looking for temporary homes across cities, across the Netherlands, Singapore, Belgium, and Germany.

This performance was first developed at Over het IJ festival on the NDSM wharf, a place rich with cycles of manufacture, departure, and arrival. There, we reflected on experiences of migration and displacement; now, we are also saying goodbye to Bijlmer, which, until recently, had been our home for the past year,.

This encounter invites you to a place where hard things are made soft, where we fold into each other, and where we can let go of things with joy, knowing they always return, in another form.

 


Ghriba – Nour Jordan (Poetry Circle, Frascati, Over 't IJ)

In Ghriba verkent Nour Jordan in haar eerste one-woman spoken word voorstelling het verlangen om dichter bij haar moedertaal te komen. 

Ghriba (غريبة): vreemd, vreemdeling. Als Tunesisch-Nederlandse beweegt Nour Jordan zich constant tussen twee werelden, maar door haar gebrekkige Tunesisch valt ze vaak tussen wal en schip. Hoe is het om je in die tussenruimte te bevinden? Wat betekent die plek voor haar?

Door haar eigen ervaringen onder de loep te nemen, bevraagt Nour in Ghriba de invloed die moedertaal heeft op je culturele identiteit en je gevoel van thuis. Ze verkent de emotionele hoogte- en dieptepunten die het Tunesisch haar brengt. Als zij dichter bij haar eigen taal kan komen, kan ze dan uit die tussenwereld klimmen? Kan zij met de ene taal een thuis vinden in de andere?

Ghibra

 

Programma

De middag wordt gepresenteerd door Yahmani Blackman.

15:00 - 16:00 uur inloop en performance

16:15 - 17:15 uur Makers Talk

17:15- 17:45 uur performance

17:45- 18:00 uur afsluiter met drankje en snackje

18:00-18:30 uur wandelen naar Bijlmer Parktheater

 

Toelichting op het programma: dit programma vindt plaats in BPT pop-up podium in de Poort (Bijlmerplein 876)

Over Hoge Ogen

In onze Hoge Ogen traject biedt Bijlmer Parktheater startende podiumkunstenaars (zowel autodidacten als afgestudeerden aan kunstvakonderwijs) ondersteuning in de ontwikkeling van hun makerschap. We bieden een veilige ruimte voor research naar verschillende verhaalstijlen, disciplines en expertises. Als grootstedelijk theater in Zuidoost zoeken we naar nieuwe verhalen en nieuwe perspectieven die de diversiteit van Amsterdam weerspiegelen. Tweejaarlijks krijgen onze Hoge Ogen makers, de residenten van ons huis, de ruimte om werk te tonen en om hun eigen voorstelling te realiseren.

Wil je meer lezen over Hoge Ogen klik hier

Credits, cast & crew

Paper Tears: concept, choreografie + uitvoering ashleyho+domeniknaue / Partners Dansateliers en Over het IJ

Ghriba: maker en performer Nour Jordan productie Job Leseman 

 

Bekijk onze thema's